Vârsta preşedintelui Biden şi vârsta medie a membrilor Senatului, cele mai înaintate din istoria ţării

Publicat:

Blocajul inexplicabil al liderului republican al Senatului, Mitch McConnell, în timp ce vorbea în Congres săptămâna aceasta, este cel mai recent incident ce aminteşte că cei mai puternici lideri politici americani sunt mult mai în vârstă decât mulţi din alte democraţii, relatează Reuters vineri, potrivit agerpres.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai în vârstă dintre toţi preşedinţii americani şi cu aproape două decenii mai în vârstă decât vârsta medie a tuturor liderilor din lume, care este de 62 de ani, a constatat think tank american Pew Research.


Citeşte şi: Ion Popa CONFIRMĂ: Nu mai sunt asociat cu PAS

Deşi Biden este mai tânăr decât preşedintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani, cel mai în vârstă şef de stat din lume, el ar putea fi bunicul preşedintelui chilian, Gabriel Boric, sau al Sannei Marin, care a demisionat luna trecută din funcţia de prim-ministru al Finlandei. Ambii au 37 de ani.

Cu toate acestea, Biden este cu ani mai tânăr decât unii membri ai Congresului american.

McConnell, în vârstă de 81 de ani, s-a oprit din vorbit la mijlocul unei fraze la o conferinţă de presă organizată miercuri la Capitoliu şi a rămas mut timp de 23 de secunde, până când a fost îndepărtat de lângă reporteri, pentru a reveni mai târziu şi a anunţa: “Sunt bine”.

 

Momentul a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea sa mintală, mai ales după ce a fost spitalizat şi tratat pentru o comoţie cerebrală după o căzătură în martie. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, senatoarea democrată Dianne Feinstein din California, în vârstă de 89 de ani, şi senatorul de Vermont Bernie Sanders, în vârstă de 81 de ani, sunt mai în vârstă decât McConnell.

Mulţi membri ai Congresului au în jur de 70 de ani, iar vârsta medie a membrilor Senatului este de 65,3 ani, cea mai înaintată din istoria ţării, potrivit calculelor site-ului american FiveThirtyEight, în timp ce vârsta medie în Statele Unite în ansamblu este de 38,8 ani.

Potrivit Uniunii Interparlamentare, vârsta medie a membrilor Senatului american este a şaptea cea mai mare dintre toate organismele parlamentare, înaintea unor ţări cu populaţii mult mai în vârstă, precum Japonia, Italia şi Grecia.

Vârsta înaintată a lui Biden a ridicat semne de întrebare cu privire la oportunitatea de a candida pentru un al doilea mandat. Preşedintele s-a împiedicat recent de un sac de nisip pe scenă, merge precaut şi este predispus la gafe verbale.

Citește și : Maia Sandu: Rusia nu respectă neutralitatea noastră de mulți ani

El l-ar putea înfrunta pe Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, în calitate de candidat republican la alegerile din 2024. Sondajele Reuters arată că mulţi americani consideră că niciunul dintre ei nu ar trebui să candideze, din cauza vârstei.

Întrebată despre vârsta lui Biden, Casa Albă subliniază realizările sale, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2020, susţinerea democraţilor în alegerile din 2022 şi promovarea a numeroase proiecte de lege în Congres în calitate de preşedinte.

Biden nu se află în top 10 al celor mai în vârstă lideri din lume aflaţi în funcţie în prezent, potrivit Pew, care este condus alături de Biya de Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, în vârstă de 87 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei Victoria de astăzi a preşedintei Ursula von der Leyen este...

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate...

FOTO // Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican

FOTO// Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican Mai mulți participanți la Convenția...

PPE, S&D şi Renew susțin alegerea Ursulei von Der Leyen la conducerea Comisiei Europene

PPE, S&D şi Renew susțin alegerea Ursulei von Der Leyen la conducerea Comisiei Europene Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Reprezentanţii grupurilor PPE,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.