X

Vast program de sprijinire economică destinat combaterii efectelor pandemiei, votat în Canada

Camera Comunelor din Canada a adoptat sâmbătă un program de subvenţionare a salariilor, considerată cea mai importantă măsură economică de după cel de-al doilea război mondial, pentru a ajuta companiile şi angajaţii acestora să traverseze criza provocată de noul coronavirus, informează duminică AFP, scrie agerpres.

Parlamentul, a cărui activitate este suspendată, a organizat o sesiune extraordinară în timpul weekendului în care se sărbătoreşte Paştele pentru a adopta acest program, evaluat la 73 de miliarde de dolari şi care îşi propune să plătească companiilor 75% din salariile angajaţilor pentru a se evita concedierile masive.

Citește și : America plânge: Numărul deceselor de COVID-19 a trecut de 20.000

Premierul Justin Trudeau a fost prezent la vot. În afara liderilor principalelor partide, doar aproximativ 30 de deputaţi din totalul de 338 au fost prezenţi pentru a respecta instrucţiunile de distanţare socială.

Textul urma să fie validat în cursul serii de sâmbătă de către senatori, pentru a intra în vigoare.

“Referindu-se la sacrificiile făcute de Canada în cele două conflicte mondiale, premierul Trudeau a subliniat că lupta împotriva virusului “nu este un război”, dar “combaterea lui nu are un caracter “mai puţin distructiv şi periculos”.

“Frontul este peste tot, în casele noastre, în spitalele noastre, în centrele noastre de îngrijire, în magazinele alimentare, în farmaciile noastre (…), iar cei care lucrează acolo sunt eroii noştri moderni”, a spus el, avertizând că “situaţia riscă să se înrăutăţească înainte de a se îmbunătăţi”.

Acesta este al doilea proiect de lege privind un ajutor financiar propus de guvern de la începutul crizei. Scopul său este să “permită canadienilor să îşi păstreze locurile de muncă şi să câştige un salariu”, a afirmat premierul, care a spus că este “cel mai mare program economic din Canada de după cel de-al doilea război mondial”.

Întrucât prim-ministrul Justin Trudeau nu beneficiază de sprijinul majorităţii în Parlament, proiectul de lege a făcut obiectul unui acord cu partidele de opoziţie.

Citește și : Papa Francisc, la slujba de Înviere: ‘Totul va fi bine! Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt’

Subvenţia salarială de 75%, pe o durată de trei luni şi retroactivă începând din 15 martie, este destinată companiilor care au suferit sau vor suferi o scădere a veniturilor cu 15% în martie sau cu 30% în lunile aprilie şi mai, a informat ministrul de finanţe Bill Morneau.

Economia canadiană a pierdut mai mult de un milion de locuri de muncă luna trecută.

Canada număra sâmbătă 23.197 de cazuri de îmbolnăviri şi 678 de decese cauzate de boală.

Tags: Camera ComunelorcanadacrizadeputatiJustin Trudeau
Categorii: Știrile zilei