X

Vastă operaţiune de căutare a avionului militar chilian dispărut în drum spre Antarctica

Patru ambarcaţiuni chiliene, una argentiniană şi una americană, plus 13 avioane au fost mobilizate pentru operaţiunea de căutare a avionului Hercules C130 al armatei chiliene, dispărut luni în timp ce se îndrepta către o bază din Antarctica, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Avionul decolase de la baza Chabunco din Punta Arenas (în extremitatea sudică a statului Chile) la ora locală 16:55 (19:55 GMT), având ca destinaţie baza chiliană Eduardo Frei din Antarctica. Contactul radio cu avionul militar de transport a fost pierdut la ora 18:13 (21:13 GMT), în timp ce survola trecătoarea Drake, marea care separă extremitatea de sud a Americii Latine de Antarctica, zonă pe care marinarii o consideră periculoasă. Dar la acel moment condiţiile meteo erau bune, motiv pentru care s-a permis desfăşurarea zborului, explică un oficial chilian.

Citește și : Trump denunţă acuzaţii ‘ridicole’ după ce democraţii au decis capetele de acuzare împotriva sa: ‘Vânătoare de vrăjitoare’

La bordul aparatului se aflau 38 de persoane, printre care 17 membri ai echipajului şi 15 militari, care se deplasau la acea bază pentru o misiune de ”sprijin logistic”, respectiv o revizie la conducta petrolieră plutitoare care alimentează baza Eduardo Frei.

Operaţiunile de căutare şi salvare se desfăşoară pe o rază de 60 de mile de la locul unde se estimează că se afla avionul în momentul pierderii contactului radio.

Preşedintele chilian Sebastian Pinera s-a declarat ”consternat” de dispariţia avionului şi a anunţat pe Twitter că se va deplasa la Punta Arenas pentru a superviza operaţiunile de căutare, împreună cu miniştrii apărării şi de interne, Alberto Espina şi Gonzalo Blumel.

Citește și : Două capete de acuzare formulate împotriva Trump în procedura de impeachment

Tags: Alberto EspinaambarcaţiuniChabuncoHercules C130Punta ArenasSebastian Pinera
Categorii: Știrile zilei