X

‘Vaticanul’ Bisericii ortodoxe va fi sigilat, fiind acuzat că ar fi pro-rus

Sigilii pentru ”Vaticanul” Bisericii Ortodoxe a Ucrainei care își are rădăcinile în patriarhia Moscovei. Ministerul Culturii, care este proprietarul zonei, a anunțat că operațiunile de sigilare a clădirilor cetății religioase Lavra Kiev-Pechersk vor începe luni, 4 iulie. Mânăstirea Peșterilor  este unul dintre plămânii istorici ai spiritualității ortodoxe slave din centrul Kievului. Din păcate călugării care locuiesc în citadela întemeiată în urmă cu o mie de ani, acuzată acum de apropierea de inamic, au primit un ultimatuum pe care trebuie să-l respecte, scrie AVVENIRE, potrivit RADOR.

Scrisoarea din 30 iunie 2023 trimisă de autoritățile naționale a fost transmisă la adresa Sfintei Adormiri din Pechersk-Lavra, sediul social al Bisericii despre care se crede că ar fi pro-rusă. Textul, aşa cum anunţă departamentul de informare al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, explică că o comisie creată de stat va sigila o serie de clădiri, motiv pentru care religioșii sunt rugați să elibereze localul și să predea cheile: în cazul în care se vor opune, vor fi înlocuite încuietorile, iar locul va fi sigilat. Cabinetul juridic al Bisericii Ortodoxe a contestat deja în instanță prevederea din primăvara anului trecut prin care se stabilește rezilierea unilaterală a contractului de concesionare a mănăstirii către comunitatea bisericească, numai că judecătorii nu s-au pronunțat încă. ”În consecință – explică avocații – acțiunile și cererea de eliberare a imobilelor și predarea cheilor nu au temei legal”. Actele fiind definite drept ”ilegale”

Încleştarea dintre guvern și Biserica considerată ”moscovită” se desfășoară de luni de zile şi are ca fundal faimosul sanctuar al capitalei în care se află 220 de călugări, 300 de studenți la teologie, structurile de conducere ale comunităţii bisericeşti și reședința Mitropolitului Onufrie, șeful OCU. Unul dintre cele mai cunoscute chipuri ale lăcașului de cult a fost și el arestat, e vorba de mitropolitul Pavlo, supranumit ”Pașa Mercedes” pentru pasiunea sa pentru lux.

Protestele au început chiar în Lavra, unde guvernul a închis în ianuarie cele două biserici majore. A urmat apoi palma dată mănăstirii care este monument național: la începutul lunii martie, Ministerul Culturii a anulat contractul de cesiune. O decizie care a declanșat o serie de manifestări în sprijinul clerului destinat să fie îndepărtat de pe ”dealul spre cer” aflat de-a lungul râului Nipru, care își datorează numele cavităților în care sunt păstrate moaștele sfinților călugări. Mii de oameni i-au sfidat pe ofițerii de poliție și apoi pe contraprotestatarii care au susținut decizia guvernului.

Expulzarea preoților care fusese decisă pentru sfârșitul lunii martie, aproape de Paști, a fost blocată de credincioșii care au păzit zi şi noapte porţile mânăstirii. Acum, statul revine la atac. Iar odată cu noul ultimatum, guvernul este acuzat din nou că a favorizat Biserica Ortodoxă ”divizată” a lui Epifanij, care s-a desprins în 2018 de cea rusească, primind recunoaștere de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și care place atât de mult lui Zelenski și anturajului său încât doresc să-i dăruiasca râvnita Mănăstire a Peșterilor.

Tags: bisericaLavra Kiev-PecherskMânăstirea Peșterilorrusiaucrainavatican
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei