Vaticanul îi ia apărarea fostului papă Benedict al XVI-lea, acuzat într-un raport de inacţiune faţă de preoţii pedofili

Publicat:

Vaticanul i-a luat miercuri apărarea papei emerit Benedict al XVI-lea, vizat de acuzaţii în legătură cu gestionarea violenţelor sexuale împotriva minorilor într-un raport publicat săptămâna trecută în Germania, informează AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit acestui raport independent, Benedict al XVI-lea, care a renunţat la funcţia sa în 2013, nu a întreprins nicio măsură pentru a îndepărta patru preoţi suspectaţi de violenţe sexuale împotriva minorilor din arhiepiscopia München şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982.


Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

Dar Vaticanul, prin vocea directorului editorial al media Sfântului Scaun, a apărat activitatea prelatului german contra abuzurilor sexuale din Biserica Catolică în timpul mandatului său pontifical.

După ce a “combătut acest fenomen în calitate de prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei”, Joseph Ratzinger a promulgat ca papă “regulamente extrem de severe împotriva clericilor autori ai abuzurilor, adevărate legi speciale pentru combaterea pedofiliei”, a scris Andrea Tornielli într-un articol publicat miercuri pe Vatican News, site-ul oficial al Vaticanului.

“Însuşi Joseph Ratzinger a fost primul papă care s-a întâlnit cu victimele abuzurilor de mai multe ori în timpul călătoriilor sale apostolice. Aşa cum Benedict al XVI-lea a fost (…) cel care a propus chipul unei Biserici penitente, care se smereşte cerând iertare”, a continuat el.

Reamintind că raportul de la München “nu este o anchetă judiciară şi cu atât mai puţin o hotărâre definitivă”, Tornielli a notat că, după estimările sale, concluziile sale “vor contribui la lupta împotriva pedofiliei în Biserică dacă nu se vor reduce la căutarea unor ţapi ispăşitori şi a unor judecăţi sumare”.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

Luni, papa Benedict al XVI-lea şi-a rectificat declaraţiile şi a recunoscut că a participat la o reuniune cheie în 1980 pe tema unui preot german suspectat că ar fi agresat sexual minori, contrar celor declarate autorilor raportului. Însă, el a negat orice responsabilitate în acest caz.

După publicarea raportului, Vaticanul a declarat că doreşte să-l studieze în detaliu, reiterând “sentimentul de ruşine şi de remuşcare” pentru violenţele sexuale comise de unii dintre preoţii catolici asupra unor minori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.