X

Vaticanul va participa la bienala de arhitectură de la Veneţia

Vaticanul a anunţat marţi că va participa pentru prima dată la bienala de arhitectură de la Veneţia (26 mai – 25 noiembrie) cu zece capele realizate de arhitecţi celebri, printre care britanicul Norman Foster, relatează AFP, conform agerpres.

“De la începutul secolului al XX-lea am asistat la un divorţ dureros între artă şi credinţă”, dar acum “există o renaştere a dorinţei unei noi întâlniri” între cele două, a declarat cardinalul Gianfranco Ravasi, “ministru” al culturii de la Vatican, cu prilejul prezentării proiectului.

Citește și : Donald Tusk afirmă că nu are sprijinul tuturor statelor membre pentru acordul perioadei de tranziţie post-Brexit

“Este vorba despre un parcurs cu siguranţă dificil şi complicat, care se hrăneşte încă din suspiciuni reciproce (…) dar este un dialog prin care arhitectura a parcurs etape semnificative”, a adăugat el.

În cadrul bienalei, pavilionul Vaticanului va fi situat pe mica insulă San Giorgio Maggiore, în laguna Veneţiei.

“Proiectul pentru pavilion (…) derivă dintr-un model precis, ‘capela din lemn’, construită în 1920 de celebrul arhitect Gunnar Asplund, în cimitirul din Stockholm”, a explicat Francesco Dal Co, comisar al pavilionului.

“Asplund a definit capela ca un loc de orientare, de întâlnire, de meditaţie (…) şi această temă a fost propusă unui număr de zece arhitecţi, invitaţi să construiască capele în partea împădurită de la extremitatea insulei”, a adăugat Dal Co.

Printre cei zece arhitecţi aleşi figurează britanicul Norman Foster, dar şi americanul Andrew Berman, italianul Francesco Cellini, japonezul Terunubu Fujimori şi portughezul Eduardo Souto de Moura.

Citește și : Donald Trump l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru realegere

Tags: Gianfranco RavasiministruSan Giorgio Maggiorevaticanvenetia
Categorii: Diaspora