Vaticanul repudiază ‘doctrina descoperirii’ din perioada colonială

Publicat:

Vaticanul a repudiat formal, joi, “doctrina descoperirii” din perioada colonială, folosită cu secole în urmă pentru justificarea cuceririlor europene în Africa şi Americi, spunând că aceasta nu este o “expresie a credinţei catolice”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Vaticanul a recunoscut într-un comunicat emis de departamentele sale de cultură şi dezvoltare umană că documentele papale din secolul al XV-lea au fost folosite de puterile coloniale pentru a conferi legitimitate acţiunilor lor, care au inclus sclavia.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Departamentele au menţionat în mod specific bulele papale Dum Diversas din 1452, Romanus Pontifex din 1455 şi Inter Caetera din 1493.

“Cercetările istorice demonstrează clar că documentele papale în cauză, scrise într-o anumită perioadă istorică şi asociate de chestiuni politice, nu au fost niciodată considerate expresii ale credinţei catolice”, au indicat departamentele.

Potrivit departamentelor, aceste documente “au fost manipulate în scopuri politice de către puterile coloniale aflate în concurenţă pentru justificarea acţiunilor imorale comise împotriva popoarelor indigene, realizate, uneori, fără opoziţie din partea autorităţilor ecleziastice”.

Departamentele Vaticanului au recunoscut că bulele papale, care au oferit acoperire politică cuceririlor spaniole şi portugheze în Africa şi Americi, “nu reflectau în mod adecvat demnitatea fără discriminare şi drepturile popoarelor indigene”.

“Recunoaşterea acestor erori, recunoaşterea efectelor teribile ale politicilor de asimilare şi a durerii trăite de popoarele indigene sunt juste”, au transmis departamentele care au transmis că “cer iertare”.

Biserica Catolică a fost vizată de-a lungul timpului de acuzaţii de complicitate la abuzurile comise în perioada colonială de invadatorii occidentali şi de descendenţii lor care pretindeau că răspândeau credinţa creştină.

Papa Francisc, născut în Argentina, primul pontif din Americi, a făcut mai multe gesturi de sensibilizare faţă de populaţiile indigene. Anul trecut, pontiful a călătorit în regiunea arctică a Canadei pentru a-şi cere scuze pentru asuprirea inuiţilor.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

În 2007, predecesorul papei Francisc, Benedict al XVI-lea, a publicat o carte care condamna ţările bogate pentru că au “jefuit” fără milă Africa şi alte regiuni sărace şi pentru că au exportat în acestea “cinismul unei lumi fără Dumnezeu”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.