Veceaslav Ioniță: primăriile în medie au 1700 de locuitori, de două ori mai puțin decât acum două decenii

Publicat:

Veceaslav Ioniță: primăriile în medie au 1700 de locuitori, de două ori mai puțin decât acum două decenii

 94 la sută dintre primăriile din Republica Moldova sunt în mediul rural, iar fiecare dintre aceste instituții are în medie 1700 de locuitori, de două ori mai puțin decât acum două decenii. Cea mai mică primărie este în satul Ochiul Roș din Anenii Noi, cu o populație de 280 de locuitori, iar cea mai mare este în Municipiul Chișinău, relevă o analiză elaborată de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Citește și Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Comisarul UE pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn 


Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cele mai multe primării din Republica Moldova au până la 1500 de locuitori și doar 23 au peste 10 mii de locuitori.

Expertul a subliniat că, în ultimii opt ani, a crescut numărul primăriilor mici, care au între 500 și 1000 de locuitori, iar altele mai mari au dispărut. Cea mai mică primărie din Republica Moldova este în satul Ochiul Roș din Anenii Noi, care are o populație de 280 de locuitori, comparativ cu 313 în 2015. Urmează localitățile Salcia din raionul Taraclia, Carbalia din Unitatea Teritorială Găgăuzia și alte șapte sate din diferite raioane, a menționat Veaceslav Ioniță.

„Povara administrativă sau numărul de angajați într-o primărie micuță este de șase ori mai mare decât într-o primărie mare. 60 la sută din primăriile din Republica Moldova au de la 16 până la 30 de lei pe cap de locuitor. Următoarele 20 la sută din primării, care sunt mai bogate, au 95”, a declarat expertul.

Totodată, potrivit lui Veaceslav Ioniță, timp de 8 ani, cel mai mult a crescut numărul populației în municipiile Comrat și Ceadîr-Lunga, în orașele Căușeni, Vulcănești, Ialoveni și Sângerei, dar și în orășelele Codru și Cricova.

În același timp, în municipiul Cahul, în raioanele Edineț, Drochia, Strășeni și Fălești numărul populației a scăzut considerabil.

Amintim că, în luna iulie, Parlamentul a votat legea care prevede amalgamarea voluntară a localităților ce presupune comasarea benevolă a două sau mai multe localități, în urma deciziilor consiliilor locale, cu respectarea mai multor criterii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice Marea Mediterană este mare supă toxică. Un raport din iulie 2024 al World Wide Fund...

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas Adidas a eliminat imagini cu modelul Bella Hadid cu origini...

VIDEO – Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă

VIDEO - Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz va participa la Jocurile Olimpice de la Paris...

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi Neymar și-a salutat în privat cel de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.