Vedetele americane condamnă la unison violențele din Washington

Publicat:

Într-un amestec de furie şi indignare, celebrităţi din domeniul culturii, spectacolelor şi sporturilor din SUA au condamnat miercuri seara asaltul asupra Capitoliului din Washington comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA şi l-au acuzat pe Donald Trump că a încurajat acţiunile extremei drepte, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Singurul lucru care ar putea poate să oprească totul ar fi ca Donald Trump să-şi recunoască înfrângerea în alegeri”, a rezumat pe Twitter scriitorul american Stephen King.


Citește și: Femeia care a murit în incidentele din Congresul american a fost ÎMPUȘCATĂ de polițiști

Artistul Stevie Wonder a cerut invocarea amendamentului 25 din Constituţie pentru a-l destitui pe Trump. ”Am inima frântă şi sunt îngrozit din cauză că acest preşedinte narcisist şi periculos pune în pericol vieţi şi îndeamnă la insurecţie violentă împotriva guvernului nostru. Acest om nu mai poate fi preşedinte pentru că nu poate accepta înfrângerea. Oare ne mai putem permite încă două săptămâni cu el? Eu spun că NU!”, a apreciat cântăreţul de culoare.

La rândul ei, cântăreaţa Selena Gomez a dat vina pe reţelele de socializare pentru că au permis ca minciunile şi mesajele incendiare ale lui Trump să fie difuzate la scară largă, notează EFE. ”Ceea ce se întâmplă azi (miercuri seara – n.r.) este o consecinţă a faptului că li s-a permis oamenilor cu ură în inimă să folosească platforme care ar trebui să unească oamenii şi care ar trebui să permită oamenilor să clădească comunităţi”, a declarat ea. ”Facebook, Instagram, Twitter, Google, Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg, Jack Dorsey, Sundar Pichai, Susan Wojcicki: toţi aţi dezamăgit astăzi poporul american şi sper să rezolvaţi lucrurile în viitor”, a adăugat artista.

Actorul Josh Gad s-a întrebat dacă ‘există ”vreun motiv” pentru care Trump ”nu este deja încătuşat”. ”Dacă orice alt american ar incita mii de persoane să ia cu asalt Capitoliul, s-ar afla deja în spatele gratiilor. Preşedintele ‘legii şi ordinii’ trebuie să păţească ambele lucruri (încătuşarea şi încarcerarea – n.r.) chiar acum”, a declarat el.

Alte celebrităţi au comparat cu amărăciune violenta reprimare de către autorităţi a manifestanţilor antirasişti din mişcarea Black Lives Matter (BLM), de vara trecută, cu aproape inexistenta intervenţie a poliţiei din seara zilei de miercuri pentru a stopa ocuparea Capitoliului.

”Unde este Garda Naţională?”, s-a întrebat cântăreaţa Cardi B, care a criticat faptul că manifestanţii BLM sunt comparaţi cu ”animalele sălbatice” pentru că ”cer dreptate” în timp ce miercuri seară au fost efectuate foarte puţine arestări.

”Terorişti americani au luat cu asalt Capitoliul din Washington. 6 ianuarie 2021”, a notat jucătoarea de fotbal Megan Rapinoe.

”Persoanele de culoare sunt oprite (de poliţie) şi nu scapă cu viaţă din asta. Nu putem dormi în paturile noastre fără să fim asasinaţi. Nu putem să ieşim să alergăm fără să fim asasinaţi. Nu putem să mergem pe stradă cu hanoracul pe noi fără să fim asasinaţi. Iar ei o pot face?”, a deplâns fostul jucător profesionist de baschet Dwayne Wade.

Actorul Chris Evans a transmis că a rămas ”fără cuvinte”. ”Gândiţi-vă numai câţi ar fi murit dacă (protestatarii – n.r.) nu ar fi fost albi”, a adăugat el.

În acelaşi sens, actorul Mark Ruffalo a dat asigurări că în prezent ar fi curs ”râuri de sânge pe străzi” dacă n-ar fi fost vorba de un protest al albilor de dreapta. ”Li s-a permis. Tentativă de lovitură de stat”, a insistat el.

Citește și: Reacții internaționale la evenimentele bulversante din SUA

La rândul ei, cântăreaţa Pink s-a declarat ruşinată de ceea ce s-a întâmplat la Washington, în calitate de ”cetăţean al SUA, fiică şi soră a unor veterani”. ”Ipocrizie, dezonoare, ruşine”, a sintetizat ea.

”Sprijiniţi transferul paşnic de putere! Asta înseamnă să fii patriot!”, a declarat şi actorul Ashton Kutcher.

Totodată, regizorul James Mangold a cerut Hollywoodului să boicoteze postul de televiziune Fox News, pe care l-a acuzat că a promovat o spirală a ”rasismului, sexismului, minciunilor virulente şi a făcut rău” ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM Circa 1800 de studenți au absolvit miercuri Universitatea Tehnică a Moldovei. La evenimentul de înmânare...

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență Statele Unite ale Americii celebrează astăzi Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de...

Sezonul 3 din ‘Bridgerton’ devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Sezonul 3 din 'Bridgerton' devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.