X

Venezuela a întărit blocada la graniţa cu Columbia, împiedicând intrarea ajutoarelor umanitare americane

Militari venezueleni au întărit joi dimineaţa blocada pe un pod situat la frontiera cu Columbia pentru a opri intrarea ajutorului umanitar acordat de SUA, subiect al unei dispute între guvernul lui Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, relatează AFP, scrie Agerpres.

Noi containere au fost plasate pe podul Tienditas, care leagă oraşe din Columbia şi Venezuela. Aproximativ 20 de membri înarmaţi ai Gărzii Naţionale patrulează în zonă.

Citește și : Egipt: Al-Sisi ar putea rămâne preşedinte până în 2034

Săptămâna trecută, acest punct de trecere a fost blocat de o cisternă şi de două containere. În oraşul columbian Cucuta, Statele Unite au trimis câteva tone de alimente şi medicamente la cererea lui Juan Guaido, preşedintelui Parlamentului recunoscut ca preşedinte interimar de către 50 de ţări.

Preşedintele Nicolas Maduro refuză această asistenţă despre care afirmă că este un pretext pentru o intervenţie militară a Statelor Unite ale Americii.

Marţi, într-o nouă provocare pentru preşedintele venezuelean, Juan Guaido a anunţat, în timpul unei manifestaţii a susţinătorilor săi la Caracas, că ajutorul va intra în ţară pe 23 februarie.

Opoziţia cere în special armatei, care îl susţine pe Maduro, să nu se supună ordinelor şefului statului şi să permită intrarea ajutorului de urgenţă, depozitat în Columbia, dar, de asemenea, potrivit lui Guaido, în Brazilia şi în curând pe insula Curaçao, o insulă din Caraibe situată la nord de Venezuela.

Venezuela, cândva prosperă datorită resurselor de petrol, este afectată de o profundă criză economică, confruntându-se cu o penurie severă de alimente şi medicamente. Mai mult de două milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, potrivit ONU.

Citește și : Procesul separatiştilor catalani: Oriol Junqueras refuză să răspundă acuzării

Podul Tienditas nu a fost încă inaugurat. Acesta urma să intre în funcţiune în 2016, însă închiderea temporară a frontierei cu Columbia (2.200 kilometri) ordonată de Nicolas Maduro la sfârşitul anului 2015 şi ridicată de atunci a întârziat deschiderea sa.

Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie după ce Maduro a fost declarat ”uzurpator” de către Parlament, instituţie controlată de opoziţie, care consideră că preşedintele venezuelean a fost reales pentru un al doilea mandat după un vot fraudulos.

Tags: columbiaCucutaJuan GuaidoNicolas MaduroSUATienditasVenezuela
Categorii: Știrile zilei