X

Venezuela a stabilit data alegerilor legislative

Alegerile pentru reînnoirea parlamentului din Venezuela, singura instituţie controlată de opoziţie, vor avea loc în decembrie, a anunţat marţi Consiliul electoral naţional (CNE), informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Preşedinta CNE, Indira Alfonzo, care a făcut anunţul la televiziunea de stat, nu a specificat data exactă a scrutinului. Ea a spus că “normele speciale” recent adoptate vor guverna aceste alegeri şi că numărul locurilor din Adunarea Naţională, parlamentul unicameral al ţării, va creşte de la 167 la 277.

Citește și: NATO aprobă planul de apărare pentru Polonia și țările baltice

Principalele partide de opoziţie vor boicota scrutinul, pe care l-au numit o “farsă” ca reacţie la numirea în iunie de către Curtea supremă de justiţie a noilor membri ai conducerii CNE, instituţie însărcinată cu supravegherea organizării alegerilor. Nouă preşedintă a CNE, Indira Alfonzo, este un magistrat supus sancţiunilor de către Canada. Opoziţia acuză Curtea supremă că prin numirea conducerii CNE îşi asumă o prerogativă a Adunării Naţionale.

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, preşedinte al Adunării Naţionale, s-a proclamat preşedinte interimar al ţării pe 23 ianuarie 2019 şi este recunoscut ca atare de aproximativ 50 de state, inclusiv SUA.

Începând cu 2016, Curtea Supremă de Justiţie nu mai recunoaşte deciziile adoptate de parlament.

Aproximativ 86 de partide vor participa la scrutin, în pofida boicotului opoziţiei, a declarat Indira Alfonzo. Majoritatea sunt însă formaţiuni politice minore, notează AFP.

Citește și: Facebook interzice o grupare violentă de extremă dreapta

Preşedintele Nicolas Maduro a salutat anunţul CNE, asigurând că partidul prezidenţial (PSUV) lucrează deja la desemnarea candidaţilor. “Pregătim naşterea unei noi Adunări Naţionale”, a declarat şeful statului pentru canalul de televiziune oficial VTV.

Parlamentul a acuzat guvernul preşedintelui Nicolas Maduro că organizează alegeri în absenţa unor “condiţii minime de transparenţă”.

Odată cu retragerea principalelor partide de opoziţie, guvernul are teren liber pentru a recupera majoritatea în parlament, pierdută în decembrie 2015 când opoziţia a câştigat 112 din cele 167 de mandate.

Tags: - Curtea Supremă de JustiţieAdunarea NaţionalăalegeriConsiliul electoral naţional (CNE)Indira AlfonzoJuan GuaidoNicolas MaduroVenezuela
Categorii: Știrile zilei