X

Venezuela așteaptă cinci milioane de vaccinuri anti-covid

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a afirmat că aşteaptă sosirea a cinci milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 prin sistemul Covax al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru ţările defavorizate, în timp ce ţara sa este grav afectată din martie de al doilea val de pandemie, notează AFP, potrivit agerpres.

“Sistemul Covax ne-a promis peste cinci milioane de doze de vaccin pentru luna iunie. Aşteptăm realizarea calendarului evocat cu sistemul Covax”, a declarat Nicolas Maduro duminică seară în cursul unei intervenţii la televiziunea publică, precizând că ţara sa a solicitat Johnson & Johnson.

Citește și: NSA a spionat-o pe Merkel şi pe alţi aliaţi europeni

Şeful statului a reiterat că Venezuela a “depus banii”, adică 120 de milioane de dolari, în conturile mecanismului Covax.

Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS) anunţase deja la 12 mai că Venezuela ar putea primi vaccinuri Johnson & Johnson în funcţie de disponibilitatea lor, pe când Caracasul a făcut cunoscut că nu va accepta AstraZeneca.

Ţara cu 30 de milioane de locuitori a înregistrat oficial peste 230.000 de cazuri şi 2.600 de decese, dar ONG-urile denunţă cifre subestimate, în timp ce spitalele şi clinicile sunt copleşite.

Sâmbătă, autorităţile au început a doua campanie de vaccinare care vizează cu prioritate persoanele în vârstă. Obiectivul final este de a ajunge la 22 de milioane de persoane vaccinate în decembrie şi “imunitatea colectivă”, a declarat ministrul sănătăţii, Carlos Alvarado, la postul naţional de televiziune.

Citește și: Scene din căsnicia unui mogul sau: tulburătorul act IV al lui Bill Gates

Venezuela a lansat la sfârşitul lui februarie prima campanie de vaccinare cu vaccinurile Sputnik V din Rusia şi Sinopharm din China. Aceasta a vizat personalul medical, autorităţile, forţele de securitate şi profesorii.

Puterea şi opoziţia poartă de săptămâni întregi un război al declaraţiilor cu privire la vaccinuri, mai scrie AFP.

Tags: caracasCarlos AlvaradocoronavirusCOVAXcovid-19Nicolas MaduroOMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS)vaccinVenezuela
Categorii: Știrile zilei