Venezuela ‘bate-n cuie’ data alegerilor parlamentare

Publicat:

Alegerile parlamentare din Venezuela vor avea loc la 6 decembrie, a anunţat miercuri Consiliul Electoral Naţional (CNE), potrivit DPA şi agerpres.

Directoarea CNE, Indira Alfonzo, a transmis printr-o declaraţie televizată că instituţia pe care o conduce “a aprobat în unanimitate atât apelul de organizare a procesului electoral, cât şi calendarul electoral”.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Marţi, CNE a anunţat că va creşte numărul de mandate disponibile în Adunarea Naţională de la 167 la 277, măsură care va intra în vigoare începând cu perioada legislativă 2021-2026.

CNE a explicat că această creştere va fi implementată pentru a se obţine un echilibru între votul proporţional şi votul nominal, necesar după o înmulţire a numărului de partide politice pregătite să participe la alegeri.

Liderul de opoziţie Juan Guaido a criticat viitorul scrutin, spunând că este o “farsă”.

“Noi, venezuelenii, nu recunoaştem o farsă, cum nu am făcut-o nici în mai 2018. Dreptul de vot a fost lupta noastră. Alegem să trăim în demnitate şi democraţie, nu cu obligaţii”, a scris Guaido pe Twitter miercuri.

Preşedintele Nicolas Maduro a câştigat un al doilea mandat în mai 2018 la un scrutin boicotat de mare parte din opoziţie. În mandatele sale, Venezuela s-a confruntat cu o criză economică şi politică masivă, în urma căreia cinci milioane de locuitori au părăsit ţara.

Guaido a fost ales preşedinte al parlamentului în ianuarie 2019 şi a fost ulterior recunoscut de circa 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Dar el nu a reuşit să îl îndepărteze de la putere pe Maduro, care este sprijinit de armată, iar în ianuarie un aliat al guvernului, Luis Parra, a fost ales preşedinte al parlamentului, în cadrul unui vot oficial, dar contestat, în timp ce parlamentarii de opoziţie l-au ales pe Guaido.

Curtea Supremă a confirmat recent postul lui Parra şi schimbarea liderilor a două partide de opoziţie, precum şi restructurarea comisiei electorale a ţării. Înlocuirile au adus oameni apropiaţi de guvern, înaintea alegerilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, la „Femei primare – ambasadoare UE”: „Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc”

Maia Sandu, la „Femei primare - ambasadoare UE”: „Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc” Șefa statului a discutat despre dezvoltarea comunităților...

Igor Grosu, a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko

Igor Grosu, a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko Președintele Parlamentului, i-a mulțumit diplomatului ucrainean pentru buna relație stabilită pe durata...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au identificat, într-un eşantion adus de pe Lună de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.