Venezuela: O parte a comunităţii internaţionale critică învestitura lui Nicolas Maduro

Publicat:

Preşedintele Nicolas Maduro a depus joi jurământul de învestitură pentru un al doilea mandat de şase ani la conducerea Venezuelei, considerat ilegitim de o parte a comunităţii internaţionale, într-o ţară afectată de o criză profundă şi tot mai izolată, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Jur, în numele poporului venezuelean (…) Jur pe viaţa mea”, a declarat Maduro, care a primit eşarfa prezidenţială din mâinile preşedintelui Tribunalului Suprem de Justiţie (TSJ), afiliat regimului, în cadrul unei ceremonii la Caracas la care Uniunea Europeană şi numeroase ţări din America Latină nu au fost reprezentate.


Citește și : Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron deoarece este liderul forţelor „pro-imigraţie”

Şeful statului, în vârstă de 56 de ani, nu a depus jurământul în faţa Parlamentului, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei.

Tot joi, Organizaţia Statelor Americane (OSA) a adoptat o rezoluţie care declară ‘ilegitim’ al doilea mandat al lui Maduro.

Declaraţia, aprobată cu 19 voturi (6 împotrivă, 8 abţineri şi o absenţă) în cursul unei sesiuni extraordinare, declară “ilegitim noul mandat al lui Nicolas Maduro care începe la 10 ianuarie”.

Anterior, consilierul de securitate de la Casa Albă, John Bolton, a spus că SUA nu vor recunoaşte “învestitura ilegitimă a dictaturii Maduro”.

“Vom continua să ne intensificăm presiunea asupra acestui regim corupt, să susţinem Adunarea Naţională democratică şi să facem apel la libertate şi democraţie în Venezuela”, a scris Jon Bolton pe Twitter.

Citește și : SUA nu vor recunoaşte preşedinţia lui Maduro (Bolton)

Uniunea Europeană şi ţările din Grupul de la Lima – ce reuneşte din 2017 ţări din America Latină şi Canada – au anunţat de asemenea că nu vor recunoaşte al doilea mandat al preşedintelui venezuelean, reales la 20 mai în cadrul unui scrutin boicotat de opoziţie.

Moştenitor politic al fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013), acest fost şofer de autobuz şi fost sindicalist conduce ţara cu o mână de fier, sprijinit de o Adunare Constituantă compusă din fideli ai regimului şi susţinut de militari, cărora le-a oferit o uriaşă putere economică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani

VIDEO// Două furturi într-o zi. Poliția a prins hoțul de la Râșcani Un bărbat de 40 de ani din capitală a fost reținut de...

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X Reprezentanți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău de comun cu cei...

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu Canicula scade din intensitate. Meteorologii au actualizat alertele. Respectiv,...

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben După mai multe zile de foc, urmează ploi, furtuni și grindină. A fost emisă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.