Verdict CEDO în scandalul LuxLeaks: Libertatea de exprimare a unui informator NU a fost îngrădită

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat marţi că justiţia din Luxemburg nu a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene privind libertatea de exprimare atunci când a condamnat o sursă a unui jurnalist să plătească o amendă, în cadrul scandalului de evaziune fiscală cunoscut ca “LuxLeaks”, relatează AFP, potrivit agerpres.

La sesizarea informatorului în cauză, Raphael Halet, fost angajat al cabinetului de audit PricewaterhouseCoopers, CEDO a estimat că jurisdicţiile luxemburgheze au “menţinut un echilibru just” între drepturile angajatorului şi libertatea de exprimare a angajatului.


Vezi și: Israelul a bombardat violent Gaza – VIDEO

Halet fusese condamnat în apel la o amendă de 1.000 de euro pentru dezvăluirea de documente fiscale ale unor clienţi ai PwC, justiţia luxemburgheză considerând că “divulgarea de documente protejate de secretul profesional creează un prejudiciu angajatorului, rezultând în special în atingere adusă reputaţiei acestuia şi pierderea încrederii clienţilor, superior interesului general”, a amintit CEDO.

Judecătorii CEDO au conchis că, deşi Halet poate fi considerat “a priori” un “lansator de alertă”, documentele pe care le-a dezvăluit “nu prezentau un interes suficient pentru a fi achitat”.

Mai mult, justiţia luxemburgheză a ţinut cont, “cu titlu de circumstanţă atenuantă”, de “caracterul dezinteresat” al gestului lui Halet, impunându-i o “doar o amendă mai curând mică”, sancţiune care nu produce “un efect realmente descurajator asupra exercitării libertăţii reclamantului şi nici a altor salariaţi”, a notat CEDO.

Raphael Halet a denunţat practicile care permit unor multinaţionale să beneficieze de condiţii foarte avantajoase acordate de fiscul din Luxemburg, comunicându-i unui jurnalist, între octombrie şi decembrie 2012, 16 documente pe care jurnalistul în cauză le-a folosit în emisiunea televizată ‘Cash Investigation’ difuzată în iunie 2013 pe canalul de televiziune France 2.A

Halet şi un alt fost angajat al PwC la Luxemburg, Antoine Deltour, au fost condamnaţi la 9 luni cu suspendare şi 1.000 de euro amendă şi respectiv la 12 luni închisoare cu suspendare şi 1.500 de euro amendă. În urma apelului, pedeapsa cu închisoare pronunţată împotriva lui Deltour a fost redusă la şase luni, iar Halet a scăpat doar cu amenda.

Cei doi au fost acuzaţi că au sustras de la PwC în 2010 şi 2012 mii de documente fiscale confidenţiale în care erau detaliate acorduri încheiate cu fiscul în favoarea unor multinaţionale. Deltour şi Halet i-au comunicat aceste documente ziaristului Edouard Perrin, membru al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care a lansat la 5 noiembrie 2014 dezvăluirile cunoscute ca “LuxLeaks”.

Citește și: ATAC ARMAT într-o școală din Rusia (VIDEO)! Mai mulți copii au fost uciși!

Preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a văzut acuzat la numai câteva zile după preluarea mandatului, în noiembrie 2014, că, în perioada în care a fost premier al Luxemburgului (1995-2013), în această ţară a fost pus la punct un amplu sistem de evaziune fiscală ce a permis companiilor multinaţionale să se sustragă plăţii impozitelor către alte state europene. Juncker a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în PE depuse de eurosceptici în urma acestor dezvăluiri şi a promis de atunci de mai multe ori că executivul european îşi va îmbunătăţi activitatea de combatere a evaziunii şi fraudelor fiscale.

Potrivit miilor de pagini de documente obţinute de ICIJ, Marele Ducat al Luxemburgului a încheiat acorduri fiscale cu peste 300 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, IKEA, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG sau Skype, Microsoft şi Disney, în vederea minimizării impozitelor acestora, privând astfel statele europene de miliarde de euro constând în taxe potenţiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.