Veronica Mihailov-Moraru: Înțeleg îngrijorările, dar cred că procurorii curajoși nu trebuie să se teamă

Publicat:

Ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a venit cu declarații la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, în contextul expunerii șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și ale procurorului general interimar, Ion Munteanu. Veronica Mihailov-Moraru a spus că înțelege îngrijorările dar crede că  procurorii curajoși nu trebuie să se teamă.

„Înțeleg îngrijorările, dar cred că procurorii curajoși nu trebuie să se teamă. Am încercat să am mai multe discuții cu reprezentanții Procuraturilor. Este adevărat că unii cumva au avut percepții îngrijorătoare. Trebuie să înțelegem că Legea nr. 252 privind evaluarea procurorilor este mult mai clară, cu mai multe garanții. Procurorii pot prezenta suplimentar probe dacă au trezit dubii, au parte de un avocat, spectrul de informații solicitate sunt mai reduse, criteriile sunt mai îngustate. CSP este un filtru suplimentar. CSP va verifica, dacă se respectă drepturile. Dacă unii vor decide să plece, este dreptul lor. Legiuitorul a prevăzut asta”.


Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

„Este o reformă setată de Republica Moldova, un angajament asumat pe țară, este o necesitate. Ei trebuie să facă parte din acest exercițiu extraordinar și să câștige încrederea societății. Atât timp cât este un procuror onest, cu declarații necesare depuse, nu văd unde ar fi îngrijorarea. Urmarea a vizitelor în teritoriu, situația s-a mai stabilizat”.

Întrebată dacă guvernarea are un „plan B” în cazul unui risc de blocaj instituțional, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că s-a discutat să se ia măsuri din timp.

„Dacă va fi posibil de a începe procedura de evaluare pe grupuri – pe un nr. de procurori, după care pe altul. Sunt și o groază de dosare pe care se așteaptă rezultatele. Venim cu încurajarea de majorare a salariilor și nu cu puțin. Ne dorim să le dublăm. Se va întâmpla treptat. Sumele vor fi prevăzute la formarea bugetului pentru anul 2024.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

Procurorii care nu trec procedura de evaluare totuși riscă să fie excluși din sistem și să-și piardă indemnizația de muncă acumulată pe parcursul activității sale. „Erau speculații legate de pensii, pensia rămâne în continuare. Există acest risc, dar tocmai că există atâtea garanții, fiindcă persoana lipsită de integritate financiară, nu are cum să activeze în sistem”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În scurt timp, Comisia de evaluare a procurorilor își va începe activitatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dodon îl numește pe Usatîi „balabol” și afirmă că este candidatul PAS

Dodon îl numește pe Usatîi „balabol” și afirmă că este candidatul PAS Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, afirmă că Renato Usatîi este de...

Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit la 80 de ani

Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit la 80 de ani Liderul vechi al Vietnamului, Nguyen Phu Trong, a murit, vineri, 19 iulie 2024, „după...

Zeci de percheziții într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari

Zeci de percheziții într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari Ofițerii INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție...

Mai multe localități din Soroca vor beneficia de apă potabilă la robinet

Mai multe localități din Soroca vor beneficia de apă potabilă la robinet Vești bune pentru nordul țării. Recent, fost semnat contractul de finanțare între Agenția...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.