X

Verzii europeni şi-au desemnat doi ”capi de listă” pentru alegerile europarlamentare

Verzii europeni şi-au desemnat sâmbătă, la Berlin, doi ”capi de listă” în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019, în persoana eurodeputaţilor Bas Eickhout (42 de ani, din Olanda) şi Ska Keller (37 de ani, din Germania), copreşedinta grupului Verzilor din Parlamentul European, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Suntem purtătorii de cuvânt ai acestui val verde care traversează Europa şi pe care îl vom face să avanseze în continuare”, a declarat în faţa membrilor partidului Bas Eickhout, imediat după anunţarea rezultatelor votului.

Citește și : Raport OECD: România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate

La rândul ei, Ska Keller a evocat o ”Europă atacată de extrema dreaptă, la putere în unele ţări, care caută să revină la naţionalism şi să aducă atingere libertăţilor şi democraţiei”.

Cei trei candidaţi – Ska Keller, Bas Eickhout şi Petra De Sutter – au provenit din ţările unde Verzii au înregistrat rezultate notabile în alegerile naţionale şi regionale: Germania, Olanda şi Belgia.

Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre ‘capii de listă’ în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem ‘Spitzenkandidat’). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European va trebui să aprobe decizia finală.

Acest sistem a fost introdus pentru a îmbunătăţi transparenţa şi a spori rata participării electoratului la alegerile pentru Parlamentul European.

În perspectiva alegerilor europarlamentare din 23-26 mai 2019, candidaţii ‘cap de listă’ ar urma să îşi facă o campanie paneuropeană în numele familiilor politice pe care le reprezintă.

Citește și : May, primită de Juncker, în ajunul summitului privind Brexit-ul

Postul de preşedinte al Comisiei Europene este considerat unul dintre cele mai importante din arhitectura UE. Rolul executivului comunitar este de a veghea la respectarea tratatelor UE, de a elabora iniţiative legislative şi de a negocia acorduri cu ţări terţe, de exemplu în domeniul comercial.

Tags: berlineuroparlamentaregermaniaolandaParlamentul Europeanverzii
Categorii: Diaspora