X

Verzii, SPD şi Die Linke fac o alianţă de guvernare în Germania

Partidul Social Democrat german (SPD), Verzii şi formaţiunea Die Linke (stânga radicală) au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru formarea unei coaliţii de guvernare la Bremen (nord-vest), în urma scrutinului regional de pe 26 mai, transmite dpa, potrivit agerpres.

Dacă acordul va fi aprobat şi de membrii celor trei formaţiuni, el va aduce la putere pentru prima dată o coaliţie tripartită de stânga într-un land din vestul Germaniei.

Citește și: Întâlnirea dintre Kim și Trump a fost ‘istorică’ şi ‘extraordinară’

Acordul de coaliţie, un document de 14 de pagini, a fost încheiat după negocieri începute pe 12 iunie şi ajunse la final în primele ore ale zilei de luni.

La scrutinul din mai, SPD, care a dominat scena politică din Bremen timp de 70 de ani, s-a situat pentru prima oară în urma Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Social-democraţii au obţinut 23 de mandate, iar creştin-democraţii 24, dar noua coaliţie îi împiedică pe aceştia să acceadă la guvernare.

Formaţiunea Die Linke, provenită din fostul partid comunist est-german, fuzionată ulterior cu o facţiune de stânga a SPD, a fost multă vreme respinsă de partidele din vestul ţării.

Membrii Die Linke se vor pronunţa cu privire la acord la convenţia de joi a partidului, iar SPD şi Verzii se vor întruni sâmbătă. Ulterior, Die Linke va organiza un vot constrângător pe 22 iulie referitor la participarea la coaliţie.

Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Texas: 10 oameni și-au pierdut viața! – FOTO/VIDEO

Dacă totul va merge conform planului, noul guvern regional va fi învestit în funcţie odată cu începerea sesiunii parlamentare, în august.

Acordul încheiat luni, pentru următorii patru ani, se axează pe acţiunea împotriva schimbărilor climatice, interzicerea treptată a autovehiculelor în centrul oraşului până în 2030 şi politici pe piaţa muncii în sprijinul părinţilor singuri.

Tags: bremenDie LinkegermaniaPartidul Social-Democrat german (SPD)verzii
Categorii: Diaspora