X

Veste bună. În 2023, exportul de prune, cireșe, caise, vișine și piersici a crescut cu 82% față de anul 2022

Veste bună. În 2023, exportul de prune, cireșe, caise, vișine și piersici a crescut cu 82% față de anul 2022

În anul 2023, exportul de prune, cireșe, caise, vișine și piersici a crescut cu 82% comparativ cu anul 2022. Cifrele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, valoarea exportului la acest capitol a însumat 1.446 milioane de lei, sau peste 81 de milioane de dolari. 61% din exporturi au mers în Uniunea Europeană. Piețele principale pentru fructele noastre sunt România (16%), Polonia (12%), Germania (10%), Letonia (4%) și Olanda (3%).

Citește și Veste bună pentru tineri. Studenții din Republica Moldova pot beneficia de o bursă de studii în Japonia

„Această creștere nu este doar un indicator economic, ci rezultatul muncii agricultorilor noștri. Noi îi vom susține prin diversificarea piețelor de export. Am obținut prelungirea comerțului liberalizat cu UE, a fost semnat Acordul de Liber Schimb cu EFTA și avansează actualizarea Acordului de Comerț Liber cu Turcia. Facem aceste eforturi pentru a susține toate ramurile economiei noastre. Pentru a oferi produse și servicii de calitate”, a afirmat Dumitru Alaiba.

În luna iulie 2023, Parlamentul European a decis prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.

Tags: caisecireşeexportfructe
Economie