Veste bună pentru părinți. Procedura de acordare a alocațiilor pentru copii a fost simplificată

Publicat:

Veste bună pentru părinți. Procedura de acordare a alocațiilor pentru copii a fost simplificată

Din 1 ianuarie, au intrat în vigoare prevederi noi, potrivit cărora mai multe prestații vor fi acordate în baza datelor din sistemele informaționale de stat, fără a depune cerere. Casa Națională de Asigurări Sociale a lansat o campanie de informare „Indemnizații fără bariere” despre serviciile oferite din oficiu, anunță directorul general al instituției, Elena Țîbîrnă. Informează Radio Moldova.

„Casa Națională în baza datelor pe care le obține de la Agenția Servicii Publice stabilește din oficiu, emite decizii și expediază spre plată aceste tipuri de indemnizații”.


În acest an mai multe servicii sociale vor fi digitalizate pentru a fi accesibile pentru cât mai multe persoane, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Citește și Angajații Meta: 100.000 de copii sunt hărțuiți sexual zilnic pe Facebook și Instagram

„Atunci când apare un copil în familie, ultimul lucru de care ai nevoie este să mergi și să stai în rând, să colectezi documente, să vii a doua oară că îți lipsește o ștampilă. Standardul cel mai mare atunci când vorbim de prestarea unui serviciu, realizarea unei plăți este modelul de prestare proactivă, asta înseamnă că beneficiezi de serviciu de plată fără ca să faci această solicitare. În acest an și în perioada următoare o să urmeze mai multe inițiative”.

Indemnizațiile destinate familiilor care au copii se stabilesc din oficiu, în baza datelor de la Agenția Servicii Publice, fără a fi nevoie ca părinții să depună cerere, a menționat directorul instituției, Mircea Eșanu. Potrivit acestuia, trecerea actelor de pe hârtie la formatul digital este un proces anevoios, însă este o necesitate.

„În primul rând este comoditatea pentru cetățean, doi – reducerea cheltuielilor administrative ale instituțiilor publice care orice proces de a presta un serviciu public costă mult statul, trei – sporește transparență, patru – economie și poate preveni chiar fraude”.

În acest an, 33 de mii de mame vor beneficia de indemnizația unică la naștere și peste 114 mii de copii vor primi indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani. De asemenea, proiectul va facilita obținerea dreptului la prestații pentru 2300 de copii cu dizabilități. Menționăm că, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la 3 ani se stabilește unuia dintre părinții asigurați. Totodată, aceasta se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la...

Au mai prins unul. Încă un escroc cu „ruda implicată în accident” – pe mâna poliției

Au mai prins unul. Încă un escroc cu „ruda implicată în accident” – pe mâna poliției Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost...

Măsuri anti-Șor: Flyone impune reguli noi pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău

Măsuri anti-Șor: Flyone impune reguli noi pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău Compania aeriană Flyone a stabilit noi reguli pentru pasagerii cursei Erevan-Chișinău, inclusiv verificare suplimentară, control de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.