”Vestele galbene”: Mobilizare în scădere clară în toată Franţa

Publicat:

Mişcarea ”vestelor galbene” şi-a pierdut din suflu sâmbătă, la Paris şi în ţară – o mobilizare în scădere clară, câteva tensiuni, însă fără spargeri -, contrastând cu ciocnirile violente din săptămânile precedente prin care i-au cerut lui Emmanuel Macron o putere de cumpărare mai mare, relatează AFP, scrie News.ro .

Această nouă zi de manifestaţie naţională avea o valoare de test pentru Executiv, după anunţuirile lui Emmanuel Macron vizând să pună capăt unei crize sociale fără precedent, născută pe reţele de socializare pentru a-şi striga revendicările fiscale şi economice.


”Actul V” ”este un pic un eşec, dar este din cauza statului care ne împiedică să manifestăm corect”, aprecia o menajeră, Lucie, în vârstă de 35 de ani, venită de la Melun la Paris.

Citește și : Spania: Poliţia a arestat trei tineri care administrau un site neonazist

Din contră, Laurent, care munceşte în domeniul informatic şi doreşte ”să facă să evolueze politica şi reprezentarea cetăţeanului”, ”nu trăieşte această zi ca pe un eşec, pentru că suntem susţinuţi”. ”Oriunde ne ducem se claxonează”, argumentează el.

Începând de la ora locală 17.00 (18.00, ora României), poliţia a intervenit să disperseze manifestanţi adunaţi în continuare pe Champs-Elysées. Sâmbătă după-amiaza, ciocniri au avut loc între ”veste galbene” şi forţe de ordine, însă nu de intensitatea celor de săptămâna trecută, pe străzi adiacente.

Cu puţin înainte de ora locală 15.00 (16.00, ora României), Ministerul de Interne înregistra 33.500 de manifestanţi în toată Franţa, în miezul zilei, de două ori mai puţini decât cei 77.000 înregistraţi sâmbăta trecută la aceeaşi oră. Numai 2.200 au fost înregistraţi la Paris, faţă de 10.000 în urmă cu o săptămână. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, capitala a înregistrat un vârf de 4.000 de manifestanţi la prânz.

La Nantes, aproximativ 1.200 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat într-o anumită tensiune, alimentată de salve regulate de grenade lacrimogene. La Besançon sau Nancy, ciocniri au avut loc, dar şi la Saint-Etienne, la coada coloanei.

Mobilizarea a fost mai scăzută în mai multe oraşe, între care Rennes, Caen, Strasbourg sau Toulouse, iar la Lyon a fost stabilă, dar slabă.

La Bordeaux, unde au avut loc incidente sâmbăta trecută, 4.500 de ”veste galbene” defilau, un număr aproape asemănător celui de săptămâna trecută.

CUMPĂRĂTURI DE CRĂCIUN

Altă cifră revelatoare, la ora locală 18.00 – la Paris au avut loc 168 de reţineri, dintre care 112 arestări preventive, cu mult sub nivelul record atins săptămâna trecută.

Mulţi manifestanţi au reclamat organizarea unui ”RIC” – un referendum de iniţiativă cetăţenească – sau demsiia lui Emmanuel Macron.

”Suntem aici, astăzi, pentru că nu vrem să fim următorii SDF (fără domiciliu stabil) pe care-i vedem, atât de mulţi, la Paris”, a declarat Julie, în vârstă de 31 de ani, venită de la Aisne pentru a manifesta a treia sâmbătă consecutiv.

În alte părţi ale Parisului, ca de exemplu în Place de la Batille, sau Place de la République, bănci sau magazine şi-au acoperit faţadele de teama unor noi degradări, sar au rămas,cu toate acestea, deschise.

În zona marilor magazine pariziene, aflate în toiul activităţii odată cu apropierea Crăciunului, treceau oameni cu sacoşe de cumpărături, departe de impresia de stare de asediu de săptămânile trecute.

Preşedintele Confederaţiei Comercianţilor din Franţa a apreciat sâmbătă că mişcarea reprezintă ”o adevărată catastrofă” pentru micii comercianţi, ale căror cifre de afaceri au scăzut cu ”40% până la 70%, în funcţie de corporaţii”.

Accesul în mai multe instituţii (Palatul Élysée, Matignon, Adunarea naţională Ministerul de Interne, între altele) era protejat în continuare. Însă Turnul Eiffel şi mai multe muzee închise sâmbăta trecută erau deschise.

”CAMPIONII TASTATURII”

”Când vezi «blablaul» pe Facebook al campionilor tastaturii şi când vezi concret câte persoane sunt în stradă, vă spun cinstit că vreau doar un lucru, să-mi depun vesta”, rezuma, la Lyon, o angajată la birou, Stella, în vârstă de 44 de ani.

Drumuri erau perturbate, ca de exemplu autostrada A7 (Vaucluse), dar şi A62 (Toulouse-Bordeaux), A61 (Carcassonne) şi A64 (Toulouse-Tarbes). Circulaţia pe A6 a fost întreruptă pe ambele sensuri, la lomita între Saône-et-Loire şi Rhône,decătre prefect, ca măsură de precauţie.

Anunţurile lui Emmanuel Macron, luni, între care cea mai amblematică vizează creşterea cu 100 de euro a veniturilor la nivelul SMIC, vizau să răspundă revendicărilor imediate ale ”vestelor galbene”, care reclamau taxe mai mici şi o putere de cumpărare mai mare. Ele au fost primite împărţit.

Citește și : Ucraina: Mii de persoane s-au adunat la Kiev pentru a sprijini crearea unei Biserici ortodoxe independente

”Anunţurile lui Macron sunt un prim recul, asta arată că-l putem face să dea înapoi, (că) trebuie să continuăm toate mijloacele de presiune”, aprecia, la Lille, un profesor pensionar, Jacques Caudron, în vârstă de 66 de ani.

Acestea ”nu sunt răspunsuri care să reducă inegalităţile sociale, iar fondul problemei ăsta este: adâncirea inegalităţilor şi faptul că sunt puşi să plătească cei săraci înlesnirile la impozite ale celor mai bogaţi”, sublinia o profesoară, Claire Bornais.

În total, 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în capitală, 69.000 în toată ţara, susţinuţi la Paris de 14 vehicule blindate pe roţi ale jandarmeriei (VBRG).

Întrebat, la sfârşitul zilei, pe o ploaie puternică, la Paris, dacă va reveni sâmbăta viitoare, un bărbat venit de la Maubeuge a răspuns ”nu, am venit de patru ori, gata”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.