X

Veşti bune din Hexagon! Doar 6% dintre francezi se vor infecta până la ridicarea restricţiilor

Aproximativ 6% dintre francezi vor fi fost infectaţi cu noul coronavirus până la 11 mai, un nivel considerat insuficient pentru a evita apariţia unui al doilea val al epidemiei dacă toate măsurile ar fi integral ridicate după acea dată, potrivit unor estimări publicate marţi de Institutul Pasteur din Paris, informează AFP, potrivit agerpres.

“Pentru ca imunitatea colectivă să fie suficientă pentru a evita un al doilea val, ar trebui ca 70% din populaţie să fie imunizată. Or, ne aflăm cu mult sub acest prag”, a explicat principalul autor al studiului, Simon Cauchemez.

Citeşte şi: Trump îl cheamă la Casa Albă pe guvernatorul statului New York

În consecinţă, “la ieşirea din izolare, dacă vrem să evităm un al doilea val important, măsurile trebuie să fie menţinute”, a adăugat expertul francez.

Perspectiva unei reapariţii a epidemiei obligă autorităţile franceze la o ieşire progresivă din izolare începând din 11 mai, a declarat duminică prim-ministrul Edouard Philippe, potrivit căruia francezii nu îşi vor regăsi “imediat şi probabil pentru mult timp viaţa lor de dinainte”.

Procentul scăzut al populaţiei infectate se datorează însăşi izolării impuse, dezvăluie noul studiu, conform căruia “numărul mediu de persoane infectate de un singur contact confirmat pozitiv a scăzut de la 3,3 înainte de izolare la 0,5 în prezent”.

Scopul izolării la domiciliu, măsură luată de numeroase alte ţări, este acela de a împiedica un aflux masiv de pacienţi internaţi în acelaşi timp în spitale, care ar fi dus la depăşirea capacităţii sistemului de sănătate.

Realizat de Institutul Pasteur în colaborare cu agenţia sanitară de Sănătate Publică din Franţa şi cu Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS), studiul se bazează pe modele matematice şi statistice.

Aceste instrumente permit extrapolarea datelor ce vizează numărul de decese şi probabilitatea de deces în urma infectării, cu scopul de a obţine o estimare a acelei părţi din populaţie ce va fi infectată până la data de 11 mai (5,7%, reprezentând 3,7 milioane de persoane).

“Intervalul de incertitudine este important, fiind cuprins între 3% şi 10%”, a precizat Simon Cauchemez.

Dar, “indiferent dacă va fi de 6%, 10% sau chiar 20%, acest procent nu schimbă cu adevărat natura problemei, care este aceea că, în orice caz, vom fi foarte departe de pragul de 70% de care am avea nevoie pentru a realiza o ieşire din izolare fără probleme”, a subliniat cercetătorul francez.

De altfel, studiul estimează că 0,5% din persoanele infectate vor muri din cauza noului coronavirus.

“Mortalitatea variază în funcţie de vârstă şi de sexul pacientului. Bărbaţii sunt expuşi în faţa unui risc mult mai mare de deces atunci când sunt infectaţi în comparaţie cu femeile (bărbaţii prezentând un risc cu 50% mai mare decât femeile) şi această diferenţă creşte odată cu vârsta”, a prevenit cercetătorul francez.

Citeşte şi: Apărarea antiaeriană siriană A DOBORÂT mai multe racheta israeliene

Acelaşi studiu a arătat că riscul de spitalizare este de 2,6% pentru persoanele care au fost infectate.

“Izolarea (…) a permis aplanarea vârfului epidemiei”, dar aceasta “rămâne la un nivel care este ridicat”, a declarat marţi dimineaţă, pentru France 2, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran.

“Nu este un vârf, ci un platou, a cărui durată este variabilă”, a continuat ministrul Olivier Veran, în contextul în care pragul de 20.000 de decese a fost atins deja în Franţa. 

Tags: Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS)Edouard PhilippefrantaInstitutul PasteurOlivier VéranparisSimon Cauchemez
Categorii: Diaspora