X

Veteranii de război anunță protest în fața Parlamentului pe 19 septembrie

Veteranii de război anunță protest în fața Parlamentului pe 19 septembrie

Veteranii de război anunță pentru joi, 19 septembrie, o acțiune de protest în fața Parlamentului, în timpul ședinței plenare. Ei au făcut apel către fermieri, transportatori și alții să se alăture manifestației, începând cu ora 10.00, transmite IPN.

„Facem apel public către veteranii de război, susținătorii veteranilor de război, agricultorii, fermierii, transportatorii, cadrele didactice de la Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Agrară și de la alte instituții de învățământ, societatea civilă și către toți cetățenii Republicii Moldova, care doresc să ne susțină, pe 19 septembrie, la ora 10.00, când va avea loc ședința Parlamentului.Vă rugăm să ieșiți să luptăm pentru drepturile noastre la un protest pașnic”, a declarat Anatolie Bîzgu, președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Potrivit lui Bîzgu, după conferința susțină la începutul lunii și ulteriorul protest, veteranii au așteptat o reacție din partea autorităților: „Am crezut că autoritățile statului vor spune că renunță la excluderea facilităților din proiectul de lege 194, că execută deciziile Curții Europene pentru drepturilor omului, hotărârile irevocabile ale CSJ cu privire la asigurarea cu spațiu locativ a veteranilor de război, că vor aproba planul de acțiune „Memorie. Onoare. Respect.”, în cel mai scurt timp. Dar toate acestea nu s-au întâmplat”, a adăugat președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni.

Anatolie Bîzgu a mai spus că în ziua de 4 septembrie un grup de veterani de război de la Forța Veteranilor a îndemnat veteranii să nu iasă la protest și i-au calificat ca fiind forțe distructive. Anatolie Bîzgu a remarcat că respectiva Organizație s-a fondat recent, iar fondatorii sunt angajați ai pazei de stat la MAI. Conform legii cu privire la asociațiile obștești, acestea sunt apolitice și apără drepturile veteranilor de război. Bîzgu se întreabă, în acest caz, „ale cui drepturi le apără”.

La acțiunea de protest care au desfășurat-o pe 11 septembrie, spune Anatolie Bîzgu, au venit mai muți bloggeri care susțin guvernarea și au început să-i defăimeze, cum că ar fi „mâna Moscovei” și că ar fi plătiți de Ilan Șor. Potrivit lui Bîzgu, aceștia au început o campanie de denigrare împotriva veteranilor. De asemenea, președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni a criticat atitudinea „calomnioasă” a deputatului PAS Boris Marcoci la protestul veteranilor.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

„Suntem forțați de situație să ne revoltăm și dacă autoritățile nu ne aud – să ieșim la protest, pentru că nu este normal să nu se răspundă la demersuri atât de mult timp”, a declarat Anatolie Bîzgu.

Tags: parlamentveterani
Politică