X

Veteranii de război au protestat la sediul Guvernului

Protest cu vuvuzele în centrul Chișinăului. Un grup de veterani nemulțumiți de felul în care sunt tratați de autorități a pichetat miercuri, 4 octombrie, la sediul Guvernului. Manifestanții s-au plâns că le sunt trecute cu vederea problemele și nu sunt acceptați în audiență la prim-ministru.

Nicolae Gîrbu, veteran de război participant la acțiunea de protest, a precizat că încă în luna iulie veteranii au formulat propuneri cu măsuri de susținere, având așteptări că acestea vor fi examinate și vor fi preluate într-o inițiativă legislativă care să le ofere garanții veritabile veteranilor, lucru care nu s-a întâmplat. Niciunul dintre actorii cu drept să înainteze proiecte de lege nu s-a arătat interesat de nevoile veteranilor.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

„Cu părere de rău, atât Parlamentul, Președinția, mai ales Guvernul, care are responsabilitate să promoveze acest proiect de lege, s-au eschivat”, a spus veteranul, adăugând că este o umilință pentru veteranii de război să cerșească audiență la prim-ministru.

Veteranii spun că au nevoie nu de plăți ocazionale, ci de garanții veritabile. Ei cer să le fie stabilită o alocația lunară adecvată persoanelor care au rămas cu dizabilitate în urma acțiunilor de luptă. Astăzi aceștia se confruntă cu sărăcia, banii nu le ajung nici pentru hrană sau medicamente.

Anatol Bâzgu, președintele Asociației Obștești „Mişcarea Refugiaţilor Transnistrieni”, a spus că autoritățile declară că nu sunt bani în buget când este vorba de veterani, dar îi găsesc pentru alte categorii de populație.

Guvernanții au promis veteranilor alocații de 3.000 de lei, dar nu le oferă decât 1.000 de lei lunar.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

„Noi am solicitat audiența prim-ministrului să discutăm despre toate problemele. Problemele sunt multe și noi înțelegem că autoritățile statului nu au surse financiare să le acopere pe toate, dar câte puțin este posibil. Nu fac însă nimic”, a spus Anatol Bâzgu.

Tags: guvernNicolae Gîrburazboiveteran de război
Categorii: Știrile zilei