X

Viață de deputat: Salarii de 19 mii și indemnizații pentru chirie și transport

Viață de deputat: Salarii de 19 mii și indemnizații pentru chirie și transport

În perioada august 2022–iunie 2023, suma totală alocată pentru salariile de bază ale deputaților din Parlamentul R. Moldova,  a constituit 21 de milioane de lei. Ceea ce ar constitui câte 19 mii de lei lunar pentru fiecare deputat, se arată în ultimul Raport de monitorizare a activității Parlamentului, publicat de Asociația Promo-Lex.

Citește și: Deputatul cu cele mai multe cheltuieli pentru deplasări în străinătate

Totodată, în afara plăților de bază, aleșii poporului beneficiază și de alte plăți  compensatorii neimpozabile, cum ar fi indemnizația lunară neimpozabilă pentru transport, care constituie 6 500 de lei.

În perioada august 2022–iunie 2023, cheltuielile totale alocate pentru transport au fost de 5,5 milioane de lei. Potrivit datelor din Raport, doar 8 deputați nu beneficiază de astfel de plăți, dat fiind că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport.

Indemnizația lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ, care este stabilită de la 3 300 – până la 6 600 de lei lunar. Cheltuielile totale alocate pentru închirierea spațiului locativ pentru aleșii poporului au fost de 818 mii de lei. De astfel de plăți au beneficiat 20 de deputați – cu patru deputați mai mult decât în perioada anterioară de monitorizare.

Viață de deputat: Salarii de 19 mii și indemnizații pentru chirie și transport

Majoritatea deputaților beneficiază și de compensația lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare de maxim – 13 000 de lei lunar.

În perioada august 2022–iunie 2023, cheltuielile totale alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de  serviciu, cheltuielile protocolare și de promovare au fost de 12,6 mil. de lei.

Tags: indemnizație lunară neimpozabilămașini de serviciusalariile deputațilorviață de deputat
Categorii: PoliticăȘtirile zilei