X

VIAŢA în Puerto Rico la o săptămână după trecerea uraganului Maria: macete, jafuri, plicitseală şi origami

Locuitorii din Puerto Rico, la zece zile după trecerea uraganului Maria, încearcă să se adapteze la o nouă realitate cotidiană, fără electricitate şi fără internet, marcată de penurii şi lipsa de securitate, în urma unui fenomen meteorologic care a provocat o catastrofă considerată fără precedent în istoria acestui teritoriu american, informează luni AFP, potrivit agerpres.

În capitala San Juan, pe o căldură sufocantă, rezidenţii îşi petrec zilele stând la cozi foarte lungi pentru a cumpăra gheaţă, carburant, apă şi alimentele care încă mai sunt disponibile.

Cu telefoanele mobile în mâini, ridicate cât mai sus, numeroşi oameni încearcă să găsească zone cu recepţie a semnalului – uneori, chiar în mijlocul străzilor – pentru a putea să îşi contacteze rudele şi prietenii apropiaţi.

Citeşte şi: Atac armat în Las Vegas. Cel puţin 2 morţi şi peste 24 de răniţi – FOTO/LIVE VIDEO

Aceia care merg la muncă o fac mai ales pentru a profita de pe urma generatoarelor electrice ale companiilor pentru care lucrează. Ceilalţi trebuie să aibă răbdare. Uraganul Maria a lăsat în urma sa distrugeri considerabile la nivelul infrastructurii şi clădirilor de pe insulă.

În Guaynabo, în apropiere de San Juan, Alejandro şi Juana Araujo, alături de fiul lor Xavier, aşteaptă revenirea la o viaţă normală.

Familia este îngrijorată din cauza informaţiilor contradictorii care circulă pe cale orală. Ei ascultă la radio şi se deplasează mergând pe jos, în loc să îşi conducă automobilul, pentru a face economie de benzină. Furturile semnalate pe insulă le-au insuflat un profund sentiment de insecuritate.

“Ca măsură de precauţie, dorm afară alături de câine, cu o macetă în mână, pentru că prefer să am ceva în mână decât să mă simt lipsit de orice putere”, a declarat Alejandro, un informatician în vârstă de 53 de ani.

Fără electricitate, alarmele de securitate ale locuinţelor nu mai funcţionează, iar vecinii s-au organizat pentru a utiliza claxonul automobilelor dacă văd bande de hoţi.

“Poliţia este foarte ocupată. Există mai puţină vigilenţă şi unii vor să profite de această situaţie”, a deplâns Alejandro.

Autorităţile nu au dezvăluit numărul persoanelor arestate, însă comercianţii din Puerto Rico vorbesc despre jafuri la scară mare, în special la câteva ore după trecerea uraganului, în dimineaţa zilei de 20 septembrie.

Cozi impresionante s-au format în jurul staţiilor de carburanţi, supravegheate de poliţişti şi, în multe cazuri, de bodyguarzi privaţi.

“Oamenii sunt disperaţi. Mie nu mi-e frică de nimeni, dar există oameni care nu şi-au mai părăsit casele pentru că se tem că vor fi furaţi sau atacaţi”, a declarat Brian Lafuente, patronul unei benzinării din San Juan.

Citeşte şi: Asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean: Cele două acuzate pledează nevinovat

Soţii Araujo se declară vulnerabili şi sunt puţin dispuşi să se aventureze în afara casei lor. Cei doi soţi se află oricum în şomaj tehnic. Juana, în vârstă de 59 de ani, este psiholog şi profesor universitar. Alejandro depinde în întregime de reţeaua de internet pentru a lucra.

Fără internet, electricitate, telefon şi televiziune, viaţa cotidiană s-a modificat radical. Seara, familia merge la culcare în jurul orei 21.00, după ce a petrecut după-amiaza stând de vorbă cu vecinii.

Alejandro a început să construiască un puzzle, Xavier, în vârstă de 16 ani, îşi petrece ziua creând origami, iar Juana a început să tricoteze şi să brodeze “pentru a încerca să alunge angoasele”. Şi toţi trei citesc foarte mult în această perioadă.

“Avem hrană. Avem un acoperiş deasupra capului. Nu ni s-a întâmplat nimic rău, suntem printre cei privilegiaţi”, a spus Juana.

Însă uraganul Maria şi-a lăsat totuşi amprenta asupra psihicului familiei sale.

“M-am simţit ca fiinţa cea mai neînsemnată din întreg universul. Complet insignifiantă. Microscopică”, a adăugat Juana Araujo.

Tags: GuaynabomariaPuerto RicoSan Juanuragan
Categorii: Știrile zilei