X

Viaţa revine la ‘normal’ în Hong Kong: Locuitorii şi-au reluat protestele!

Autorităţile din Hong Kong au anunţat luni că 230 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor pro-democraţie de la sfârşitul săptămânii trecute, începute cu un protest într-un mall din metropola aflată sub administraţia Beijingului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Sute de jandarmi au fost mobilizaţi duminică pentru a-i dispersa pe protestatari, în haosul care a adus aminte de tulburările uneori violente care au zdruncinat acest centru financiar global în a doua jumătate a anului trecut.

Citeşte şi: Ambasadorul maltez în Finlanda o compară Angela Merkel cu Hitler

Persoanele arestate au între 12 şi 65 de ani şi au fost reţinute pentru fapte ca participarea la adunare ilegală, agresarea de forţe de ordine şi neprezentarea actelor de identitate, a precizat poliţia.

Un bărbat de 22 de ani avea asupra sa materiale din care se crede că ar fi urmat să fie confecţionate sticle incendiare, au menţionat autorităţile.

Un număr de 18 persoane au fost transportate la spital, potrivit autorităţilor sanitare.

Imagini transmise live din districtul muncitoresc Mong Kok au arătat membri ai forţelor de ordine împingând reporteri şi lansând gaze lacrimogene. În unele filmări sunt văzuţi protestatari întinşi pe jos de jandarmi şi oameni răniţi.

Asociaţia jurnaliştilor din Hong Kong (KHJA) a denunţat faptul că unii reprezentanţi ai presei au fost împiedicaţi să filmeze. “Unor reporteri care au fost stropiţi cu gaze lacrimogene nu li s-a dat acces imediat la tratament şi li s-a cerut să nu mai filmeze”, a spus Chris Yeung, preşedintele HKJA.

Poliţia nu a răspuns pentru moment la solicitarea de comentarii, notează Reuters.

Pandemia de COVID-19 şi restricţiile impuse pentru a limita răspândirea bolii au contribuit la un repaos al protestelor antiguvernamentale din Hong Kong în acest an, dar recentele arestări de militanţi pro-democraţie şi reapariţia preocupărilor privind o întărire a controlului Beijingului asupra regiunii încep să revitalizeze mişcarea.

Citește și: CUTREMUR în Roma! Locuitorii Cetăţii Eterne au fost treziţi de unda telurică!

Deputatul Partidului democrat Roy Kwong a fost arestat pentru “comportament turbulent într-un loc public”, a mai anunţat poliţia.

Într-o înregistrare video, acesta este aparent împins la pământ şi apoi înconjurat de ofiţeri. Ulterior, el a fost dus la spital, declarând că nu se simte bine.

Hong Kongul se pregăteşte pentru noi proteste în următoarele luni, militanţii făcând deja apel la reunirea a 2 milioane de oameni la marşul anual de la 1 iulie, zi în care este marcată trecerea fostei colonii britanice sub administraţie chineză, în 1997. 

Tags: Asociaţia jurnaliştilor din Hong Kong (KHJA)BeijingChinaChris Yeungcovid-19hong kongMong KokprotesteRoy Kwong
Categorii: Știrile zilei