X

Viceministrul saudit al apărării a ajuns la Washington

Viceministrul apărării din Arabia Saudită, prinţul Khalid bin Salman, a devenit marţi cel mai înalt trimis saudit care vizitează Washingtonul, după ce la Casa Albă a ajuns preşedinte Joe Biden, pentru a purta discuţii cu înalţi oficiali americani despre războiul din Yemen şi ameninţările din Iran, informează Reuters, potrivit agerpres.

Prinţul Khalid bin Salman este fratele mai mic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, acuzat de serviciile secrete americane că a aprobat operaţiunea din 2018 în care a fost ucis ziaristul Washington Post, Jamal Khashoggi, acuzaţie negată de Arabia Saudită.

Citeşte şi: Coreea de Nord riscă o penurie alimentară – Black News

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că moartea lui Khashoggi va fi probabil un subiect pe agenda discuţiilor.

Administraţia Trump a menţinut legături puternice cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, în pofida uciderii lui Khashoggi la ambasada saudită din Istanbul.

Discuţiile cu oficiali ai Departamentelor de Stat şi Apărării vor permite Arabiei Saudite să înţeleagă modul în care s-au modificat relaţiile cu SUA în noua administraţie americană, faţă de perioada politicilor pro-saudite ale preşedintelui Donald Trump.

O coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen în 2015 după ce gruparea rebelă houthi, susţinută de Iran, a răsturnat guvernul de la Sanaa. Rebelii houthi afirmă că acţiunile lor sunt motivate de combaterea unui sistem corupt.

Guvernul preşedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi se află acum la Aden, deşi Hadi are sediul în capitala saudită Riad.

Citeşte şi: Adevărul terifiant este că milioane de oameni vor ca LOCKDOWN-ul să nu se termine niciodată – Black News

Zeci de mii de yemeniţi, în majoritate civili, au murit în şase ani de război, iar milioane de locuitori sunt în pragul foametei.

Psaki a mai spus că discuţiile vor acoperi şi nevoile de apărare ale Arabiei Saudite.

“Vor discuta despre parteneriatul de lungă durată dintre SUA şi Arabia Saudită, securitatea regională şi angajamentul american de a ajuta Arabia Saudită să îşi apere teritoriul pe măsură ce se confruntă cu atacuri din partea grupărilor susţinute de Iran, a spus Psaki. 

Tags: Abd-Rabbu Mansour HadiAdenArabia sauditaCasa AlbaIranJamal KhashoggiJen PsakiJoe BidenMohammed bin Salmanprinţul Khalid bin SalmanSUAwashingtonYemen
Categorii: Sinteze