X

Vicepremierul chinez sancționează politica protecționistă: ‘Este un pericol foarte grav’

Măsurile protecţioniste constituie ”un pericol foarte grav”, a declarat miercuri vicepremierul chinez Hu Chunhua, în timp ce războiul comercial dintre China şi SUA ia amploare, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Măsurile protecţioniste şi unilaterale ale unor ţări compromit grav sistemul comercial multilateral (…), reprezentând un pericol foarte grav pentru economia mondială”, a declarat oficialul chinez la Forumul economic mondial al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN). ”Izolaţionismul nu va duce nicăieri şi singura deschidere pentru toţi o reprezintă calea bună de urmat”, a adăugat el.

Citește și: MĂCEL în Afganistan. 68 de morți într-un atentat sinucigaș

După săptămâni de ameninţări, SUA şi China au intrat direct în ultimele săptămâni într-un război comercial fără precedent.

Pentru a sancţiona Beijingul, pe care îl acuză de practici ”neloiale” şi de ”furt de proprietate intelectuală”, Washingtonul a recurs în cursul verii la taxe vamale punitive de 25% pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 50 miliarde de dolari.

La rândul său, Beijingul a ripostat, luând măsura de a impune taxe de 25% pentru mai multe produse americane, îndeosebi soia.

Preşedintele american, Donald Trump, a agravat şi mai mult situaţia vineri seara, într-o declaraţie de la bordul avionului său Air Force One, ameninţând cu taxarea tuturor importurilor din China, care erau în 2017 de peste 505 miliarde de dolari.

Citește și: Verdict dur în Peru: Toți liderii unei gherile maoiste au fost condamnați pe viață

Autorităţile chineze au indicat că vor riposta la orice nouă măsură luată de Washington.

Acest război vamal este urmărit îndeaproape în Asia de Sud-Est: ţări precum Vietnamul sau Cambodgia, ale căror exporturi contribuie în mod important la PIB, ar putea de fapt să profite de pe urma lui.

Mai multe întreprinderi chinezeşti s-au stabilit deja în regiune, în scopul de a contracara noile taxe vamale americane. 

Tags: ChinaHu ChunhuaprotectionismSUAtaxe vamale
Categorii: Știrile zilei