X

Viceprim-ministrul Bulgariei cere expulzarea lui Ska Keller, după participarea la proteste

Viceprim-ministrul Bulgariei, Valeri Simeonov, a semnat o declaraţie prin care se cere expulzarea lui Ska Keller, preşedintele grupului Verzilor în Parlamentul European, după ce a participat la proteste faţă de planul guvernului bulgar de a construi pârtii de schi pe un amplasament din patrimoniul UNESCO, scrie Politico.

Declaraţia, în care Keller este condamnată pentru că a intervenit în problemele interne ale Bulgariei, a fost redactată de Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei, partidul naţionalist unde Simeonov este membru şi care face parte din coaliţia aflată la putere, conform news.ro .

Guvernul bulgar are în plan construirea unor pârtii de schi în Parcul Naţional Pirin din Bulgaria, o zonă protejată datorită prezenţei urşilor şi lupilor. Joi, Keller a condamnat acţiunile guvernului într-un discurs ţinut în timpul protestelor stradale.

Citește și : Bruxelles : Plic suspect primit într-o clădire unde se află consulatul României

Simeonov a făcut-o pe Keller „nebună” şi a spus că este o „jihadistă verde”. De asemenea, el a făcut apel către Ministerul de Externe să o declare pe Keller „persona non grata” în Bulgaria.

Mai mulţi oficiali ai Parlamentului au declarat că potenţiala expulzare a lui Keller ar putea distruge imaginea Bulgariei, ţară care momentan deţine preşedinţia Consiliului UE de la începutul lui ianuarie.

„Declaraţiile acestea sunt şocante şi nepotrivite pentru un vice prim-ministru” a spus Keller. „Sunt în politică de mulţi ani şi nu am mai auzit niciodată aşa ceva, atât în interiorul UE sau în afară”, a adăugat ea.

Proiectul guvernului a atras criticile mai multor ONG-uri, de asemenea, inclusiv Federaţiei Mondiale pentru Conservarea Faunei. Aceste organizaţii susţin că zona se află şi pe lista Natura 2000, o reţea a UE care asigură supravieţuirea speciilor pe cale de dispariţie.

Tags: BulgariaexpulzareONGpersona non grataSka KellerUNESCOValeri Simeonov
Categorii: Diaspora