Victime ale atacurilor cu arme chimice din Siria au făcut plângeri penale în Germania

Publicat:

Avocaţii victimelor unor atacuri cu arme chimice din Siria au anunţat că au făcut plângeri penale în Germania împotriva oficialilor sirieni consideraţi răspunzători de moartea a sute de civili în zone controlate de rebeli, transmite marţi Reuters. Un purtător de cuvânt al procurorului general a confirmat informaţia, însă a refuzat să dea alte detalii, scrie agerpres.  

Legislaţia germană prevede principiul jurisdicţiei universale, care permite urmărirea penală a crimelor împotriva umanităţii comise oriunde în lume. Aceasta deschide o cale mai puţin uzuală de acţiuni împotriva regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad, în condiţiile în care încercările puterilor occidentale de a înfiinţa un tribunal internaţional pentru Siria au fost blocate de Rusia şi China în Consiliul de Securitate al ONU.


Citește și : Atentat TERORIST în Siria! Sunt zeci de morţi şi răniţi (VIDEO)!

În Germania trăiesc în prezent circa 600.000 de sirieni. Guvernul ţării lor natale susţine că nu a utilizat arme chimice împotriva civililor.

Plângerile penale se bazează – susţin avocaţii – pe cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind utilizarea în Siria a unor substanţe cum ar fi gazul neurotoxic sarin, la Ghouta, în 2013, şi la Khan Sheikhoun, patru ani mai târziu. Atacurile respective s-au soldat cu cel puţin 1400 de morţi, reaminteşte Reuters. Printre altele, există mărturiile a 17 supravieţuitori şi 50 de transfugi din Siria care cunosc programul de înarmare chimică al guvernului de la Damasc sau planificarea celor două atacuri.

‘Procurorii pot determina în ultimă instanţă dacă au suficiente dovezi pentru a emite mandate de arestare pentru membri ai regimului Assad’, a declarat avocatul Steve Kostas din cadrul Iniţiativei pentru Justiţie a Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, una din cele trei organizaţii implicate în demersul juridic. ‘Acesta ar fi un pas important în procesul de durată pentru asigurarea judecării unor oficiali sirieni’.

În 2016, o anchetă comandată de ONU pentru identificarea celor aflaţi în spatele atacurilor chimice din Siria a ajuns la concluzia că forţele guvernamentale au folosit sarin şi clor.

O voluntară care a suferit leziuni în timpul operaţiunilor de salvare a victimelor de la Ghouta a declarat că există speranţe privind judecarea într-o bună zi a vinovaţilor. Refugiată în Germania în 2015, ea a refuzat din motive de siguranţă să îi fie dezvăluită identitatea, dar a declarat că ‘lumea a început să uite de noi, iar plângerile noastre sunt un memento privind obligaţia morală a omenirii de a ajuta la judecarea celor care au făcut uz de arme chimice’.

Avocaţi sirieni şi victime ale torturii au deschis de asemenea procese împotriva unor foşti militari şi oficiali de securitate sirieni stabiliţi în Germania şi suspectaţi de încălcarea drepturilor omului. Primul proces împotriva unor presupuşi membri ai serviciilor de securitate ale lui Assad, pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv tortură şi agresiune sexuală, a început într-o instanţă germană în aprilie. Guvernul de la Damasc respinge şi acuzaţiile de tortură a deţinuţilor.

Vezi și : Eurodeputaţii cer decizii clare pentru o redresare economică rapidă

Procurorul general al Germaniei a emis un mandat internaţional de arestare pe numele şefului serviciului de informaţii al aviaţiei militare siriene, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

‘Semnificaţia plângerilor este de a trimite un semnal principalilor susţinători ai regimului sirian, Rusia şi Iranul, că nu poate exista o soluţie a conflictului fără răspunderea pentru crimele împotriva civililor’, a declarat Mazen Darwish, directorul Centrului Sirian pentru Media şi Libertatea de Exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.