X

Victime în rândul lucrătorilor care repară sistemul energetic din Ucraina

Un lucrător şi-a pierdut viaţa şi mulţi alţii au fost răniţi în ultimele zile, în timp ce încercau să repare sistemul energetic din Ucraina, afectat de bombardamentele ruse, a anunţat marţi ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, citat de Reuters, potrivit agerpres.  

Rusia a lovit vineri instalaţii energetice, în cadrul celui mai recent val de atacuri aeriene, însă Galuşcenko şi operatorul reţelei electrice naţionale, compania Ukrenergo, au afirmat că producţia de energie este suficientă pentru a acoperi cererea consumatorilor.

Citește și : NATO devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina

“Cu eforturi incredibile din partea lucrătorilor din energie, este posibil să menţinem generarea, furnizarea şi distribuţia de electricitate la nivelul necesar pentru a satisface necesităţile consumatorilor. Aceste succese au preţul lor, preţul vieţilor omeneşti. În zonele de front, lucrătorii din energie muncesc sub foc şi în locuri periculoase”, a spus ministrul.

Galuşcenko a menţionat mai multe accidente din ultima vreme, inclusiv unele în care lucrătorii au fost loviţi, la companiile din regiunile Nikolaev din sud şi Harkov din nord-est. “Minele au aruncat în aer maşinile reparatorilor de la Mikolaivobolenergo şi Harkivbolenergo. O persoană este decedată, sunt mulţi răniţi”, a precizat el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat duminică, într-un mesaj video, profesionalismul celor care lucrează în sectorul energetic, apreciind rapiditatea cu care au reluat alimentarea cu energie a ţării.

Citește și : Primul avion saudit în peste zece ani a aterizat în Siria pentru a aduce ajutoare

Ukrenergo a comunicat că centralele produc în prezent suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul, iar producţia crescută a hidrocentraelor contribuie la indisponibilitatea unei unităţi de la o termocentrală. “În prezent nu există deficit de capacitate în sistemul energetic”, a susţinut compania, avertizând însă că marţi s-ar putea limita furnizarea în regiunea Odesa din sud, unde reţeaua este avariată. Galuşcenko a informat că sunt posibile întreruperi ale curentului şi în regiunea Hmelniţki din vestul ţării, pentru a permite efectuarea unor reparaţii.

Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina