Victor Parlicov propune 45 de măsuri pentru asigurarea securității energetice

Publicat:

Victor Parlicov propune 45 de măsuri pentru asigurarea securității energetice

Ministerul Energiei propune 45 de măsuri pentru asigurarea securității furnizării de resurse energetice în iarna acestui an, inclusiv reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor Uniunii Europene, dar și promovarea utilizării combustibililor alternativi, transmite IPN.

Potrivit planului propus de minister, până la mijlocul lunii noiembrie urmează să avem stocuri de securitate de gaze naturale în volum de 15% din consumul anual mediu. Vor fi completate rezervele de stat de păcură și cărbune până la nivelul maxim prevăzut, deși nu e planificată alimentarea Termoelectrica cu păcură.


Planul mai prevede crearea și menținerea stocurilor de rezervă de combustibil de către fabricile de zahăr, verificarea și mentenanța generatoarelor electrice din instituțiile publice și dotarea cu generatoare a instituțiilor în care acestea lipsesc. Instituțiile dotate cu cazane speciale vor putea utiliza biocombustibil solid.

Activitățile de pregătire către sezonul rece vor fi coordonate și monitorizate de către o Comisie guvernamentală specială.

Planul de iarnă prevede două scenarii de comportament a concernului rus Gazprom după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale Gazprom față de Moldovagaz.

În această situație, autoritățile din Republica Moldova nu vor obstrucționa livrarea în continuare a gazelor naturale de către Moldovagaz către Tiraspoltransgaz.

În cazul scenariului II, în care Gazprom va opri livrările de gaze naturale, se va examina aplicarea graduală a mai multor măsuri de atenuare a impactului acestei decizii. Chiar și în cazul stopării furnizării de gaze naturale de către Gazprom, Ministerul estimează că nu va exista deficit de gaze naturale pentru consumatori malului drept și nu va fi nevoie de deconectarea consumatorilor întreruptibili.

La necesitate, întreprinderea Energocom ar putea asigura furnizarea necesarului de gaze naturale categoriilor de consumatori protejați/vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul Tiraspoltransgaz, contra unei plăți corespunzătoare a costurilor de achiziție a gazelor naturale.

Chiar dacă infrastructura de transport gaze naturale existentă permite asigurarea transportului de gaze necesare pentru acoperirea consumului Republicii Moldova (pentru ambele maluri ale Nistrului), există riscuri privind capacitatea consumatorilor de pe malul stâng de a achiziționa gaze naturale la prețuri de piață, se atenționează în plan.

Totodată, pentru asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului în scenariul pesimist va fi nevoie de majorat importul de energie din țările UE și de mаjоrаrеа capacității comerciale la granița România – Republica Moldova, în contextul capacității limitate alocate de ENTSO-E pentru blocul UA/MD pentru acoperirea necesarului de import pentru consumul malului drept din România sau alte țări UE.

De asemenea, ar urma să fie activate alte linii electrice cu tensiunea de 110 kV.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ex-executor judecătoresc condamnat la 9 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine 

Ex-executor judecătoresc condamnat la 9 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare la 9 ani și...

Opozantul rus Ponomarev a anunțat a cincea tentativă de atac. Presa scrie că dronele l-au atacat a doua noapte în Ucraina

Opozantul rus Ponomarev a anunțat a cincea tentativă de atac. Presa scrie că dronele l-au atacat a doua noapte în Ucraina Pe 1 august, opozantul...

Ambasadorul rus la ieșirea din MAE: Va urma un răspuns. Aceste acțiuni sunt foarte neprietenoase

Ambasadorul rus la ieșirea din MAE: Va urma un răspuns. Aceste acțiuni sunt foarte neprietenoase Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, convocat astăzi...

Alertă pe Otopeni, România. Un avion cu 153 de pasageri a declarat urgență la bord. Motorul s-a defectat în zbor

Alertă pe Otopeni, România. Un avion cu 153 de pasageri a declarat urgență la bord. Motorul s-a defectat în zbor Pasagerii care se aflau la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.