Victor Parlicov: Putem diminua rata dobânzii la construcția parcurilor eoliene

Publicat:

Victor Parlicov: Putem diminua rata dobânzii la construcția parcurilor eoliene

În cadrul proiectelor de construcție a parcurilor eoliene și fotovoltaice, pe lângă diminuarea riscului politic, va fi moderată cu 3-4 procente și rata dobânzii pentru finanțări.  Declarația a fost făcută de Ministrul Energiei Victor Parlicov, pentru portalul Anticorupție.md.

Conform ministrului Energiei, Victor Parlicov, participanții la licitații vor putea propune prețuri mai joase, iar scopul final este obținerea energiei verzi, sigure și la prețuri accesibile, potrivit anticoruptie.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Am obținut acceptul de principiu al Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare pentru a emite garanții de asigurare a riscurilor politice de țară pentru proiectele regenerabile din Republica Moldova. Astfel, putem diminua riscul politic și respectiv rata dobânzii la care se vor finanța aceste proiecte cu cel puțin 3-4 puncte procentuale. Asta înseamnă că participanții la licitații vor putea licita cu prețuri mai joase, ori scopul nostru final este să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”, a declarat Parlicov pentru portalul Anticoruptie.md.

STATUL VREA SĂ CONSTRUIASCĂ PARCURI EOLIENE ȘI FOTOVOLTAICE PENTRU CONSUM INTERN

Autoritățile invită investitori locali și străini să participe la concursul de oferte care are, potrivit ministerului cerințe de depunere a dosarelor simplificate și debirocratizate. Câștigătorii concursurilor vor obține statutul de producător eligibil mare, și vor obține garanții pentru un preț bătut în cuie, timp de 15 ani, pentru energia pe care o vor genera. Astfel, Guvernul își propune ca până în 2030, să asigure cu energie verde regenerabilă peste un sfert din totalul consumului național, după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice. Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice, în Republica Moldova.

În cel mult patru ani, 27% dintre consumatorii de energie electrică din Republica Moldova ar trebui să fie asigurați cu energie regenerabilă, produsă de instalații eoliene și fotovoltaice din parcurile construite, la inițiativa guvernului, În Republica Moldova. Astfel, pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru cele fotovoltaice.

Ghidul informativ pentru doritorii de a participa la licitație care include și documentația ce trebuie să fie prezentată, în acest sens, conține 59 de pagini:

-Instrucțiuni pentru investitori

-Criterii de admisibilitate și calificare

-Evaluarea ofertelor financiare

-Obligațiile după acordarea statutului de Producător eligibil

-Anexe

Participanții vor depune dosarele cu cererea de participare în licitație, oferta tehnică și oferta financiară, care vor fi valabile pentru o perioadă de 180 zile după termenul limită de depunere a acestora. De asemenea, dosarele trebuie să includă o garanție bancară pentru capacitatea ofertată, conform documentației de licitații. Data limită pentru depuner a ofertelor de către investitorii interesați este 31 martie 2025. De asemenea,  un investitor poate prezenta mai multe oferte pentru proiecte diferite, iar fiecare ofertă va trebui însoțită de o garanție financiară separată, fiecare proiect ofertat să aibă o capacitate instalată mai mare de 1 MW și să nu depășească 60 MW pentru fotovoltaice și mai mare de 4 MW și să nu depășească 105 MW pentru eoliene.

 

„Este important cu Republica Moldova să stabilească un sistem clar de echilibrare a rețelei electrice și să aloce resurse în acest sens…”

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiksa declarat la evenimentu de lansare a licitației că, prin intermediul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurând o securitate energetică stabilă.

„Cu ajutorul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurând o securitate energetică stabilă. UE salută inițiativa de a lansa licitații ce vor atrage investiții în domeniul energiei regenerabile. Apreciem transparența cu care au fost stabilite regulile. Pentru a atrage mai multe investiții în energia regenerabilă, este important cu Republica Moldova să stabilească un sistem clar de echilibrare a rețelei electrice și să aloce resurse în acest sens.”

Conform cerințelor de participare, investitorii care vor fi declarați câștigători, vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică. Contractul va fi atribuit investitorului care a oferit cel mai mic preț față de prețul plafon stabilit în documentația de licitație.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

După punerea în funcțiune a centralelor electrice licitate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului 2023 până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 27% a energiei electrice din surse regenerabile către anul 2030, țintă stabilită în proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă.

Condițiile de participare pot fi găsite pe site-ul energie.gov.md.

 


URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Una dintre cele mai populare cântăreţe din Grecia a suferit un accident vascular cerebral în timpul unui concert

Una dintre cele mai populare cântăreţe din Grecia a suferit un accident vascular cerebral în timpul unui concert Una dintre cele mai populare cântăreţe din...

Germania, pregătită să devină ‘un pilon central’ al apărării europene

Germania, pregătită să devină 'un pilon central' al apărării europene Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi, la Vilnius, că ţara sa este...

Google începe să îi avertizeze pe utilizatori despre recenziile false de pe Maps

Google începe să îi avertizeze pe utilizatori despre recenziile false de pe Maps  Google introduce avertismente pentru locurile cu recenzii false, o noutate binevenită pentru...

Melania Trump a vorbit despre tentativele de asasinat asupra soțului ei

Melania Trump a vorbit despre tentativele de asasinat asupra soțului ei Melania Trump a discutat despre tentativele de asasinat asupra soțului său, într-un interviu rar,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.