X

Victor Parlicov: ‘Sincronizarea rețelelor electrice ucrainene și moldovenești la ENTSO-E a ținut luminile aprinse’

Victor Parlicov: ‘Sincronizarea rețelelor electrice ucrainene și moldovenești la ENTSO-E a ținut luminile aprinse’

Prioritățile țărilor europene pentru propulsarea tranziției energetice și instrumentele financiare disponibile pentru promovarea energiei verzi sunt subiectele discutate la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), care se desfășoară la București.

În cadrul panelului de discuții privind tranziția energetică, ministrul Energiei, Victor Parlicov, alături de reprezentanți ai instituțiilor financiare europene și americane, s-au referit la direcțiile prioritare pentru investiții în sectorul energetic. Cu referire la Republica Moldova, Victor Parlicov a menționat că prioritățile de investiții sunt orientate în domeniile de diversificare a surselor de energie și proiectele de eficiență energetică, potrivit radiochisinau.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Republica Moldova a demonstrat tuturor cum nu trebuie să fii dependent de o singură sursă de aprovizionare în sectorul energetic. Nu ne-am lăsat șantajați de Federația Rusă, și datorită suportului partenerilor externi, am reușit să reconfigurăm infrastructura energetică din Moldova. Un pas colosal în această direcție a fost sincronizarea rețelelor de transport a energiei electrice cu cea europeană și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, a spus ministrul Energiei Victor Parlicov în cadrul evenimentului.

„Dacă ar fi să menționez un lucru care a schimbat sistemul energetic în ultimii ani și care a fost rezultatul direct al invaziei Ucrainei, acesta este sincronizarea rețelelor electrice ucrainene și moldovenești la ENTSO-E. Acest lucru a ținut luminile aprinse în Moldova, acesta ne menține funcționali, chiar dacă părți mari din infrastructura Ucrainei sunt complet distruse acum”, a menționat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a mai comunicat că prioritățile de investiții sunt orientate în domeniile de diversificare a surselor de energie și proiectele de eficiență energetică.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tags: bucurestiP-TECCVictor Parlicov
Economie