X

Victoria Iftodi a fost numită ministru al justiţiei în Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat luni decretul de numire a Victoriei Iftodi în funcţia de ministru al justiţiei, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon precizează că a semnat decretul după discuţiile avute cu premierul Pavel Filip şi cu Victoria Iftodi.

Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

Potrivit lui Igor Dodon, Victoria Iftodi este “una dintre puţinele persoane recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcţia de ministru care corespunde criteriilor de integritate’.

Preşedintele Republicii Moldova notează, de asemenea, că a discutat în detaliu despre necesitatea stringentă de a realiza reforme reale în domeniul justiţiei.

Funcţia de ministru al justiţiei al Republicii Moldova a rămas vacantă după ce la începutul lui martie cel care o deţinea la acea dată, Alexandru Tănase, a demisionat în urma difuzării unei convorbiri telefonice pe care ar fi avut-o acum câţiva ani cu un controversat om de afaceri aflat în prezent detenţie, Veaceslav Platon.

Victoria Iftodi, în vârstă de 49 de ani, a mai deţinut funcţia de ministru al justiţiei în timpul guvernării comuniste, în perioada anilor 2004-2006, după care a fost numită ambasador al Republicii Moldova în Franţa, funcţie pe care a deţinut-o până în 2010.

Citeşte şi: Un angajat al consulatului francez din Ierusalim a fost arestat pentru trafic de arme în teritoriile palestiniene

Anterior, Igor Dodon a refuzat să semneze decrete de numiri a unor miniştri desemnaţi de guvernul Filip, motiv pentru care a fost suspendat temporar din funcţie, iar actele respective au fost semnate de preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu.

Demisia lui Alexandru Tănase este a treia demisie în ultimele câteva săptămâni a unor înalţi funcţionari de stat din Republica Moldova, după cea a preşedintelui Curţii Constituţionale, Tudor Pânzaru, şi cea a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vitalie Pârlog. 

Tags: igor dodonPavel Filiprepublica moldovaVictoria Iftodi
Categorii: Diaspora