X

Victorie istorică pentru Liga lui Salvini la alegerile europarlamentare

Impetuosul vicepremier şi ministru de interne italian Matteo Salvini şi-a condus formaţiunea de extremă dreapta Liga către o victorie istorică în alegerile europene din Italia, relevă rezultatele comunicate luni după numărarea voturilor din 99,7% din secţii, relatează dpa, potrivit agerpres.

Conform acestor rezultate, Liga a obţinut 34,3% din voturi, cel mai bun rezultat înregistrat vreodată şi aproape dublu faţă de cele 17,4% primite anul trecut.

Citeşte şi: Jeremy Corbyn vrea alegeri generale sau un nou referendum pentru Brexit

Celălalt partid din coaliţia de guvernare din Italia, Mişcarea 5 Stele, antisistem, a suferit în schimb o înfrângere umilitoare, cu un rezultat de doar 17,1% – de la peste 32% la alegerile legislative naţionale din martie 2018 -, fiind devansat şi de Partidul Democrat, opoziţia de centru-stânga, care şi-a adjudecat 22,7% din voturi, mai mult decât se aştepta.

Salvini a evocat într-o conferinţă de presă organizată în cursul nopţii la Milano “un succes incredibil” care face din Ligă “primul partid” din Italia, după ce s-a “confruntat cu extincţia acum cinci ani”.

Sondajele de opinie anticipaseră un progres al Ligii, dar nu la un asemenea nivel. Rezultatele obţinute îi întăresc poziţia lui Salvini între liderii blocului de extremă dreapta şi eurosceptic care încearcă să răstoarne statu-quo-ul din UE.

“Este un vot care ne permite să încercăm să schimbăm Europa”, a declarat Salvini pentru postul TV La7, angajându-se să coopereze în acest sens cu alţi populişti din Franţa, Ungaria şi alte state.

El a exclus totodată ca rezultatul alegerilor pentru PE să afecteze în vreun fel coaliţia dintre Ligă şi M5S, în pofida divergenţelor continue dintre ele şi a dezastrului suferit de aceasta din urmă. “În ce mă priveşte, nu se schimbă nimic la nivel naţional”, a subliniat Matteo Salvini.

Citeşte şi: Manuel Valls a pierdut alegerile pentru primăria Barcelonei

Încă două partide au trecut pragul de 4% necesar pentru a primi locuri în PE: Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, cu 8,8%, şi Fraţii Italiei (extrema dreaptă), cu 6,5%.

Fără a lua în calcul şi voturile din străinătate, 56,1% dintre cei 51 de milioane de italieni cu drept de vot s-au prezentat la urne în alegerile europene care au avut loc duminică între orele locale 07:00 – 23:00, adică ceva mai puţini decât acum cinci ani (58,7%).

În paralel s-au desfăşurat şi alegeri locale în circa 3800 de municipalităţi şi regiunea nord-vestică Piemont, unde exit-poll-urile au indicat încă o victorie pentru Ligă, rezultatele urmând să fie anunţate mai târziu în cursul zilei de luni.

Tags: alegeriitaliaLigaMatteo Salvini
Categorii: Diaspora