X

VIDEO – Capii Poliţiei vin cu detalii despre asasinatul din Rîșcani

Capii Poliţiei vin cu detalii despre asasinatul din Rîșcani

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, susțin marți, 3 septembrie, declarații de presă în legătură cu omorul din sectorul Rîșcani al capitalei.

Citeşte şi: Alina Kabaeva, partenera lui Putin, și călătoriile relaxate la Torino și Milano înainte de invadarea Ucrainei – Stiripesurse.md

Victor Furtună: „(…) Am ajuns la o anumită etapă când putem să vorbim despre acțiunile de urmărire penală și ce persoane au fost identificate. A fost efectuat un volum enorm de acțiuni de urmărire penală”.

Viorel Cernăuțeanu: „(…) Pe 15 iunie 2024 în R. Moldova, prin Aeroport, cu ruta aeriană Larnaca – Chișinău, intră în țară 2 cetățeni străini. Aceste două persoane au fost preluate de către o cetățeancă a R. Moldova, care s-a constatat că este concubina complicelui nr.1 (…). Pe 22 iunie killerul și-a procurat bicicleta în MallDova (…). Complicele nr. 1 deținea un apartament în apropiere de locul unde a fost efectuată crima, dar precizez că persoanele nu locuiau în acest apartament. El era dat în chirie (…)”.

Persoana care l-a omorât pe cetățeanul turc, Izzet Eren, este un cetățean străin, care a ajuns în Republica Moldova, împreună cu un complice, la 15 iunie curent, prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu ruta aeriană „Larnaca-Chișinău”, unde au fost preluați de o cetățeancă a Republicii Moldova. Moldoveanca s-a dovedit a fi concubina complicelui cu care killerul a ajuns în R. Moldova.

„Omorul a fost comis la ora 11:31, iar la 11:35 killerul a fost fixat pe strada Braniștii din capitală, iar la un interval foarte scurt de timp și mijlocul de transport închiriat în Iași de al 2-lea complice. Ulterior, la 13:36 automobilul a fost fixat pe traseul Leușeni.

Killerul, la data de 10 iulie, la ora 13:30 se afla în Gara de Nord, unde avea loc îmbarcarea spre Iași și a părăsit țara cu un microbuz, iar la ora 16:25 iese spre România, prin vama Sculeni.

Din Iași, în aceiași zi, la 19:50 killerul a plecat spre Bergamo, Italia”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit anchetatorilor, motivul crimei este răzbunarea personală. În 2012, victima Eren Izzet l-a omorât pe fratele asasinului.

Pe 2 septembrie, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliile și automobilele complicelui numărul 3, care a fost reținut pentru 72 de ore. Aceasta colaborează cu ancheta.

Toate persoanele implicate riscă pedepse de la 15 la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

Pe 10 iulie 2024, un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Omorul a fost comis de un bărbat, cu fața acoperită de o cască, în timp ce se deplasa pe o bicicletă electrică. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul care a fost ucis era liderul unei „grupări criminale”. Anterior, acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile din Marea Britanie pentru arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Bărbatul nu a fost extrădat din R. Moldova pentru că a depus cerere de azil. În urmă cu doi ani i-a fost refuzată acordarea azilului, dar până acum nu există o decizie definitivă a instanței de judecată. Anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între „grupări criminale” sau lichidarea intenționată a cetățeanului turc, pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Capii Poliţiei vin cu detalii despre asasinatul din Rîșcani

Ulterior, autoritățile de la Chișinău au inițiat o anchetă de serviciu la IGM, pentru „investigarea procedurilor legale aplicate de funcționari” în cazul liderului unei „grupări criminale” din Turcia care a fost asasinat în sectorul Rîșcani al capitalei. Pe 10 iulie mai multe instituții ale statului au fost audiate la Parlament pe acest subiect. Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cetățeanul turc a fost reținut pe teritoriul R. Moldova aproximativ 560 de zile, însă termenul maxim prevăzut în legislație este de 180 de zile.

Poliția a reținut două persoane în cazul cetățeanului turc împușcat mortal.

Tags: asasinatRîşcaniturcVictor FurtunăViorel Cernăuțeanu
Știrile zilei