VIDEO – Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă

Publicat:

VIDEO – Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă

O rachetă nord-coreeană ratată lansată luni ar fi putut pune în pericol capitala țării, după ce armata sud-coreeană a declarat că una dintre rachete nu și-a atins ținta.

Statul Major Întrunit de la Seul a declarat că a detectat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune lansate la interval de 10 minute – la 5:05 și 5:15 a.m. ora locală (aproximativ ora 11.00, ora României) – din zona Jangyon din provincia sud-vestică Hwanghae de Sud a Coreei de Nord. Ambasada Coreei de Nord la Beijing nu a răspuns imediat unei solicitări scrise de comentarii, potrivit NewsWeek.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Evenimentul de lansare a fost o posibilă demonstrație de forță față de Coreea de Sud, după recentele sale jocuri de război alături de Statele Unite și Japonia. Guvernul lui Kim Jong Un afirmă că exercițiile similare conduse de SUA în apropierea Peninsulei Coreea amenință supraviețuirea țării sale.

Coreea de Nord ‘a pierdut’ o rachetă

Coreea de Sud a declarat că prima rachetă a zburat 370 de mile înainte de a se prăbuși în mare, în largul orașului Chongjin din nord-estul Coreei de Nord, la aproximativ 65 de mile sud-vest de zona sa de triplă frontieră cu Rusia și China. Însă a doua rachetă – care se îndrepta tot spre nord-est – a parcurs doar 75 de mile.

Este foarte probabil ca proiectilul să fi aterizat în apropiere de Pyongyang, a declarat agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud. Capitala Nordului se află la aproximativ 65 de mile nord-est de Jangyon. “Este dificil de știut exact unde a lovit racheta cu rază scurtă de acțiune. Credem că este posibil să se fi îndreptat spre Pyongyang”, a declarat agenția citând un oficial militar sud-coreean.

Lee Sung Joon, un purtător de cuvânt al Statului Major Întrunit din Coreea de Sud, a declarat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, că o analiză a celei de-a doua lansări este în curs.

Coreea de Nord și posturile sale de știri de stat nu au recunoscut încă testul de lansare, dar regimul izolat ar fi putut încerca să repete o demonstrație de atac de precizie pe care a efectuat-o în urmă cu aproximativ 15 luni, conform primelor evaluări ale Sudului.

Seulul crede că forțele nord-coreene au lansat două KN-23, un tip de rachetă balistică tactică cu combustibil solid cunoscută oficial sub numele de Hwasong-11.

La jumătatea lunii martie a anului trecut, Coreea de Nord a lansat două rachete KN-23 din aceeași zonă. Acestea au călătorit aproximativ 370 de mile înainte de a lovi o insulă țintă în mare, în apropiere de Chongjin.

Două rachete balistice, lansate după încheierea unui nou exerciţiu SUA-Coreea de Sud-Japonia

Coreea de Sud, Japonia și SUA își împărtășesc reciproc date în timp real privind urmărirea rachetelor începând din decembrie.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a declarat că a lansat prima sa rachetă balistică cu focoase multiple, însă Sudul a declarat că testul s-a încheiat cu un eșec.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a condamnat “actele ilegale și destabilizatoare” ale Coreei de Nord, dar a declarat că testul de lansare “nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA sau pentru aliații noștri”.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cea de-a doua lansare a Pyongyang-ului în cinci zile a avut loc la scurt timp după ce SUA și cei doi aliați din Asia de Est și-au încheiat sâmbătă exercițiul Freedom Edge, care a durat trei zile și a reprezentat o demonstrație colectivă de forță împotriva testelor repetate de rachete ale lui Kim.

Duminică, într-o lungă declarație, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că denunță exercițiile “pentru flexiunile lor militare repetate, nechibzuite și provocatoare”. Acesta a avertizat cu privire la “consecințe fatale”, fără a oferi detalii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport) Politicienii și demnitarii de stat sunt persoanele care inițiază cel mai des...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.