X

VIDEO – Cum a reușit un medic din Ucraina să strângă aproape 5 milioane de euro. S- au găsit bani ‘în aproape fiecare colț al apartamentului’

VIDEO – Cum a reușit un medic din Ucraina să strângă aproape 5 milioane de euro. S- au găsit bani ‘în aproape fiecare colț al apartamentului’

Autoritățile ucrainene au anunțat vineri că au confiscat echivalentul a aproape 5 milioane de euro în numerar de la un doctor suspectat că ar fi ajutat persoane să evite mobilizarea militară în fața invaziei rusești.

Biroul de Investigații de Stat a anunțat că a descoperit „aproape șase milioane de dolari” în diverse valute, precum și bijuterii și alte obiecte de valoare în apartamentul șefului comisiei medicale din regiunea Hmelnițki (vest), responsabil cu evaluarea aptitudinii bărbaților pentru mobilizare, relatează blick.ch.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Oficialul, identificat de media ca Tetiana Kroupa, și fiul său, șeful sucursalei regionale a fondului de pensii de stat, au fost plasați în arest preventiv joi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Oleg Slobodian.

Anchetatorii au descoperit documente false de invaliditate și liste cu muncitori cu diagnostice medicale „fictive” în biroul oficialului, a spus Biroul de Investigații într-un comunicat.

Familia mai deține peste două milioane de euro în conturi bancare străine, precum și proprietăți imobiliare în Ucraina, Austria, Spania și Turcia, potrivit aceleiași surse.

„Ofițerii de aplicare a legii au găsit bani în aproape fiecare colț al apartamentului, în dulapuri, sertare, nișe”, a transmis Biroul de Investigații de Stat.

În timpul perchezițiilor, managerul a încercat să scape de o parte din bani, aruncând două pungi cu echivalentul a peste 450.000 de euro pe fereastră.

Banii au fost confiscați

Organizația a publicat fotografii și un videoclip al perchezițiilor, care arată o grămadă de teancuri de bani în fața unui bărbat întins pe pat, neidentificat. Cei doi oficiali încarcerați sunt suspectați de fraudă la scară largă și îmbogățire ilicită. Ei riscă până la 12 ani de închisoare, precum și „confiscarea tuturor bunurilor lor”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat vineri că a destructurat un „grup criminal de 13 persoane” în Harkov, al doilea oraș din nord-estul Ucrainei, care a ajutat peste 400 de bărbați să evite mobilizarea folosind documente false de invaliditate.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Șeful unei comisii medicale municipale și mai mulți subordonați ai săi făceau parte din acest grup, care oferea serviciile sale pentru „2.000 până la 5.000 de dolari” de persoană, a acuzat SBU într-un comunicat.

Tags: banimedicucraina
Externe