VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

Publicat:

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

Pe canalele rusești de Telegram circulă un videoclip cu „un ofițer de poliție ucrainean” care ar „murdări” un presupus doctor de la Spitalul de Copii Okhmatdyt cu sânge fals, în contextul în care pe 8 iulie o rachetă rusească Kh-101 a lovit instituția ucigând peste 30 de persoane și rănind alte 140.  Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CCD) spune că videoclipul este un fals și neagă încercările propagandiștilor ruși de a prezenta videoclipul ca fiind autentic, relatează Ukrainska Pravda.

CCD a verificat informațiile cu Poliția Națională a Ucrainei și concluzionat că clipul este fals, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Experții au analizat videoclipul și au găsit mai multe fapte care să demonstreze că a fost un montaj.

Astfel aceștia notează că, în primul rând, uniforma și încălțămintea „polițistului” și „medicului” sunt perfect curate. Cu toate acestea, cei care au intervenit la locul atacului aveau hainele acoperite de praf.

„Materialele îmbrăcămintei medicale în realitate și în videoclip sunt complet diferite. În plus, uniforma de medic propriu-zisă are o cusătură orizontală pe spate, în timp ce uniforma actorului rus nu are această cusătură”, a spus CCD.

„Ofițerul de Poliție Națională” nu are sistem de centură – armă, toc, radio, etc., iar amplasarea ecusonului cu simbolurile Poliției Naționale încalcă reglementările uniformei.

„Ofițerul” din clip poartă ghete, în timp ce polițiștii ucraineni poartă adidași speciali de ceva timp.

De asemenea, potrivit CCD și „părul „medicului” din videoclipul propagandiștilor ruși seamănă cu o perucă.

Trebuie remarcat faptul că  videoclipul încearcă să imite o persoană reală – Oleg Holubcenko, un chirurg pediatru de la Okhmatdyt. Bărbatul purta o uniformă medicală pătat de sânge în timp ce îi ajuta pe supraviețuitori după atac.

Jurnaliștii de investigații de la Bellingcat au concluzionat, după ce au analizat înregistrări cu momentul atacului, că acesta a fost executat cu o rachetă de croazieră Kh-10.

La aceleași concluzii cu privire la atacul cu rachete asupra spitalului au ajuns anterior expertul în arme și rachete de la Universitatea din Oslo Fabian Hoffman, într-un material publicat de serviciul ucrainean al Radio Europa Liberă, cât și de experții intervievați de BBC și misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Negări pe bandă rulantă de la Moscova

Rusia a negat implicarea în atacul asupra spitalului de copii.

„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev cu privire la presupusa lovitură deliberată cu rachete de către Rusia asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate”, a transmis ministerul rus al apărării, primul care a reacționat față de imaginile cu racheta.

„Continuăm să insistăm: nu efectuăm lovituri asupra țintelor civile. Loviturile sunt efectuate asupra infrastructurii critice, asupra țintelor militare care sunt într-un fel sau altul legate de potențialul militar al regimului [de la Kiev]”, a declarat a doua zi după atac purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ideea înlocuirii lui Biden începe să prindă contur: cum s-ar desfășura procesul schimbării candidatului în cursa electorala

Ideea înlocuirii lui Biden începe să prindă contur: cum s-ar desfășura procesul schimbării candidatului în cursa electorala înlocuirii lui Joe Biden cu un alt candidat...

Cine este posibilul ucigaș al dentistei din R.Moldova, ucisă în România. Anchetatorii iau în calcul un omor la comandă

Cine este posibilul ucigaș al dentistei din R.Moldova, ucisă în România. Anchetatorii iau în calcul un omor la comandă După 4 zile de căutări, principalul...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

 Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice de la Paris cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet

 Palestina se prezintă la Jocurile Olimpice de la Paris cu opt sportivi şi cu Gaza în suflet Opt sportivi palestinieni vor participa la Jocurile Olimpice...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.