VIDEO – Fabrică de beton construită ILEGAL la Edineţ

Publicat:

Fabrică de beton construită ILEGAL la Edineţ

Un om de afaceri din nordul țării a investit peste jumătate de milion de euro în construcția unei fabrici de beton, care activează clandestin, de aproape doi ani, pe teritoriul orașului Edineț. Uzina a trezit mai multe semne de întrebare atât pentru locuitori, cât și pentru autorități, scrie tvn.md.

Citeşte şi: Trump îl acuză pe Zelenski că REFUZĂ să încheie un acord cu Rusia – Stiripesurse.md


Fabrică de beton construită ILEGAL la Edineţ

Primarul localității, Constantin Cojocaru afirmă că uzina a fost construită în lipsa avizelor necesare și activează ilegal.

„Ei au venit la primărie să le ofer o autorizație de construcție. Le-am spus că cum aduc avizul de la ecologie, le permit, conform inspectării făcute de lucrători mei pe domeniul construcției, totul arăta că, în rază imediat apropiată, este o casă de locuit. Și acest lucru m-a făcut să solicit un astfel de aviz. Un astfel de aviz, până în prezent, nu a fost prezentat. Consecutiv, noi am încercat de câteva ori să solicităm intrare înăuntru ca să vedem dacă într-adevăr așa sau nu. Vedem doar ce este după gard”, menționează primarul.

Inițial, Anatolii Gaidamașciuc, cel care a construit uzina a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord. Însă după mai multe zile în care s-a insistat, antreprenorul a acceptat să vorbească cu reporterii. Potrivit lui, doar utilajul pentru această uzină de beton a costat peste jumătate de milion de euro, bani obținuți dintr-un proiect european.

Fabrică de beton construită ILEGAL la Edineţ

„Această uzină a fost procurată cu un suport a unui program european. A fost finanțată de bani europeni prin programul Yield for Business. – În totalitate? La procurarea utilajului. Deja la devamare, la taxele vamale, la amenajarea teritoriului, la procurarea teritoriului, au fost banii întreprinderii. Valoarea proiectului acestui european este în jur la jumătate de milioane de euro”, a declarat Anatolii Gaidamașciuc.

Administratorul firmei neagă că uzina ar activa, potrivit lui pe teritoriu au loc lucrări de verificare a echipamentului. Mai mult, omul de afaceri se arată convins că în scurt timp va primi autorizația de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului. Acesta, însă, a ezitat să ne spună de ce nu a solicitat autorizația înainte de a începe construcția uzinei.

Conform datelor oficiale, uzina de beton din Edineț a fost construită de SRL „Siatrend”, firmă fondată și administrată de către Anatolii Gaidamașciuc. Firma activează din 2017 și își are adresa juridică în municipiul Bălți.

Fabrică de beton construită ILEGAL la Edineţ

Locuitorii din zonă au bătut alarma imediat ce au realizat că această construcție ultramodernă nu are nimic în comun cu o fermă piscicolă, așa cum credeau inițial. Potrivit lor, uzina a fost construită în ciuda prevederilor legale și le dă multe bătăi de cap.

„Este zgomot mare și în afară de aceasta este colb când ei descarcă mașinile, vine spre noi mai ales când este vânt, sunt câteva case și repede ajunge la noi. Se mai duceau și la pescuit câteodată, treceau pe la marginea iazului și se duceau la roată, pe centură, era deschis acolo, acum ei au închis totul”, a mărturisit un locuitor.

Inspectoratul Pentru Protecția Mediului s-a adresat în instanța de judecată pentru a obliga agentul economic să le permită accesul pe teritoriul uzinei. Pe 4 iunie 2024, Judecătoria Edineț a emis o decizie care prevedea aplicarea unei amenzi administratorului SRL „Siatrend”, Anatolii Gaidamasciuc, în mărime de 10000 de lei, cu privarea dreptului de a-și desfășura activitatea timp de patru luni. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel și este în examinare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parisul a îndepărtat inelele olimpice de pe Turnul Eiffel

Parisul a îndepărtat inelele olimpice de pe Turnul Eiffel Inelele olimpice instalate pe Turnul Eiffel în luna iunie, pentru a sărbători Jocurile Olimpice, au fost...

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell să mai fie administrator al unei organizaţii caritabile timp de cinci ani

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell să mai fie administrator al unei organizaţii caritabile timp de cinci ani Marea Britanie i-a interzis supermodelului Naomi...

Creierul masculin se ‘micșorează’ ziua și se ‘resetează’ noaptea – studiu

Creierul masculin se 'micșorează' ziua și se 'resetează' noaptea - studiu Un studiu dezvăluie un fenomen surprinzător legat de creierul masculin: acesta își micșorează volumul...

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a declarat joi că a fost „emoţionat până la lacrimi”...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.