X

VIDEO – Imagini virale pe internet: Putin sărută un Coran aurit primit cadou în Cecenia

Imagini virale pe internet: Putin sărută un Coran aurit primit cadou în Cecenia

Preşedintele rus Vladimir Putin a sărutat un Coran aurit,, cartea sfântă a islamului, în Moscheea Albă de la Shali, în timpul unei vizite în Cecenia, o republică rusă majoritar musulmană, un gest surprinzător, la prima vedere, al liderului de la Kremlin, potrivit unei înregistrări video postată pe Telegram de către liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Aceste imagini au provocat multe reacţii pe reţele de socializare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Religia creştină ortodoxă este majoritară în Rusia, însă nu este o religie de stat, ci una dintre religiile practicate în  această ţară uriaşă.

Aproximativ 25 de milioane de musulmani trăiesc în Rusia, în principal sunniţi, reprrezentând 15% din populaţia rusă şi aproximativ 96% în Cecenia.

Vladimit Putin ”navighează” de mulţi ani printre identităţile ortodoxă şi musulmană, într-un efort dificil de concliere în Cecenia, unde două războaie sângeroase au avut loc în anii 1990 şi 2000 între forţe federale ruse şi o rebeliune separatistă care s-a islamizat treptat.

Putin a vizitat marţi Moscheea ”Profetul Isa”, construită recent, declanşând un val de reacţii.

În timpul acestei vizite la Groznîi, capitala Ceceniei, el a primit cadou de la demnitari locali un Coran prins în aur.

Într-un gest de respect, el s-a înclinat şi a sărutat Coranul, pe care l-a ţinut aproape, un gest care a atras multă atenţie şi a provocat controverse.

Putin a efectuat marţi prima sa vizită în Cecenia din ultimii 13 ani, o vizită cu semnificaţie simbolică, în contextul  invaziei ucrainene în Kursk.

El era însoţit de către Kadîrov şi muftiul Salah Mezhiev, liderul spiritual al musulmanilor ceceni, care au subliniat prin prezenţa lor importanţa evenimentului pe plan local şi într-un context islamic mai larg.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comentariile pe reţele de socializare variază de la neîncredere la critică.

”Uau. Cică ar fi ortodox catolic. Adevăratul Dumnezeu nu va fi fericit. Culegem ce semănăm, inclusiv că nu avem alţi dumnezei înaintea Dumnezeului adevărat”, îi contestă un navigator pe Internet gestul.

Altul ridică o problemă de bunăcuviinţă religioasă – ”sărutatul nu este haram în islam?” -, iar altul se îndoieşte de autenticitatea Coranului – ”nu este haram să falsifici Coranul în islam?”.

Tags: ceceniaKadîrovPutin
Externe