X

VIDEO – Momentul în care e executată în plină stradă o fostă deputată din Ucraina: asasinatul e revendicat de un grup neonazist

VIDEO – Momentul în care e executată în plină stradă o fostă deputată din Ucraina: asasinatul e revendicat de un grup neonazist

Pe canalele Telegram rusești* a apărut un videoclip care pretinde că arată asasinarea fostei parlamentare și lingviste, ucraineana Irina Farion, precum și „manifestul rasistului revoluționar autonom ucrainean”, gruparea care ar fi revendicat crima, informează publicația Ukrainska Pravda. Anchetatorii ucraineni investighează în prezent videoclipul, iar un prim suspect a fost reținut deja.

Videoclipul a fost postat pe canale rusești la sfârșitul zilei de 24 iulie. Acesta include un scurt clip care pretinde a fi al crimei, la sfârșitul unui videoclip lung intitulat „Manifest al rasismului revoluționar autonom ucrainean”. Întregul videoclip apare expresia „NS/WP”. NS/WP înseamnă național-socialism/putere albă, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Segmentul care se presupune că prezintă asasinarea Irinei Farion nu durează mai mult de 10 secunde. Deoarece camera este acoperită în cea mai mare parte a timpului, este dificil să se distingă orice detaliu. Cu toate acestea, se pot auzi țipete și un foc de armă, iar locul incidentului este vizibil pentru scurt timp.

Mariana Reva, purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Interne, a declarat pentru Ukrainska Pravda că înregistrarea video este deja investigată. „Acesta este examinat de analiști criminaliști specializați. Vă vom anunța când se va ajunge la o concluzie finală”, a declarat Reva.

Canalele rusești invocate: Readovka, canal de Telegram rusesc care promovează acțiunile Kremlinului; Astra, canal de Telegram; ODERINT DUM METUANT, canal de Telegram.

O primă arestare

Poliţia ucraineană a operat o primă arestare în legătură cu asasinarea controversatei politiciene Irina Farion, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite dpa, preluată de Agerpres.

„Ministrul de interne Igor Klimenko tocmai m-a informat în legătură cu arestarea unui suspect în asasinarea Irinei Farion”, a scris Zelenski pe Telegram.

„Sunt suficiente dovezi pentru a afirma că individul arestat a împuşcat-o pe profesoară”, a notat poliţia într-un comunicat difuzat pe Facebook.

Potrivit poliţiei, suspectul, identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere, închiriase cel puţin trei apartamente în Lvov pentru a pregăti atacul. Nu se ştie deocamdată cine a comandat asasinatul.

Cum a  avut loc crima

O fostă membră naţionalistă a Parlamentului ucrainean, cunoscută pentru campaniile sale zgomotoase de apărare a limbii ucrainene, a murit după ce a fost împuşcată la Liov.

Guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, a declarat pe Telegram că Farion a murit după ce a fost transportată la spital. Ministrul de interne, Ihor Klymenko, spusese anterior că împuşcătura a fost tratată ca o tentativă de asasinat.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că primeşte rapoarte regulate despre eforturile de a-l captura bărbatul înarmat. El a spus că orice act de violenţă trebuie condamnat.

Cine e Farion?

Farion, lingvist, a devenit membru al partidului naţionalist Svoboda (Libertatea) în 2005 şi a fost aleasă în Parlament în 2012, dar a eşuat în încercările ulterioare de a câştiga un loc. Ea a lucrat şi în consiliul regional din Liov.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Ea şi-a câştigat notorietatea pentru campaniile frecvente de promovare a limbii ucrainene şi de discreditare a funcţionarilor publici care vorbeau rusă.

În primele luni ale invaziei ruseşti a Ucrainei din februarie 2022, Farion a denunţat luptătorii vorbitori de limbă rusă ai regimentului Azov care au apărat oraşul-port Mariupol timp de trei luni.

Deşi ucraineana este singura limbă de stat a Ucrainei, mulţi dintre locuitorii săi vorbesc rusă ca primă limbă, o moştenire a dominaţiei sovietice.

Tags: Irina Farionucraina
Externe