X

VIDEO – NASA avertizează: ‘Groapa în spațiu’ care ar putea sabota oricând sateliții de comunicații

VIDEO – NASA avertizează: ‘Groapa în spațiu’ care ar putea sabota oricând sateliții de comunicații

Oamenii de știință de la NASA emit un avertisment extrem cu privire la o anomalie în câmpul magnetic al Pământului, cunoscută sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud. Acest fenomen ciudat, care se dezvoltă între America de Sud și sud-vestul Africii, poate afecta sateliții de comunicații și alte tehnologii spațiale.

NASA descrie anomalia ca o „adâncitură” sau o „groapă în spațiu” în câmpul magnetic terestru. Deși nu afectează direct navele spațiale orbitale sau Stația Spațială Internațională, acestea trec frecvent prin zona de anomalie, expunându-se riscurilor de scurtcircuitare a sistemelor tehnologice, conform Digi24.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile solare, dar în Anomalia Atlanticului de Sud, câmpul este semnificativ mai slab. NASA monitorizează această regiune, iar cercetătorii sugerează că fenomenul ar putea fi mai vechi decât se credea.

Concret, Anomalia Atlanticului de Sud (SAA) nu este o adâncitură fizică. Este o regiune a cerului dintre America de Sud și Africa în care câmpul nostru magnetic este mai slab decât este în restul planetei. Această slăbiciune nu pune viața în pericol, ar trebui să fie mult mai semnificativă pentru a amenința suprafața planetei, dar rămâne o problemă pentru navele  lansate pe orbită, potrivit Popular Mechanics.

Riscuri și amenințări pentru tehnologia spațială

Câmpul magnetic este de fapt o suprapunere a câmpurilor din multe surse curente,” explică Terry Sabaka, geofizician la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA.

Anomalia poate duce la pierderi semnificative de date sau chiar daune permanente ale componentelor sateliților, forțând operatorii să închidă sistemele navetelor spațiale înainte de a intra în zona afectat de ciudatul fenomen.

Protecția pe care o oferă câmpul magnetic al Pământului este esențială pentru a preveni problemele asociate cu expunerea la particulele de energie înaltă de la Soare.

Cum s-a extins anomalia

Oamenii de știință au menționat că sursa principală a anomaliilor este un ocean de fier topit din interiorul nucleul exterior al Pământului. Mișcarea acestei mase generează curenți electrici ce creează câmpul magnetic, care poate fi inegal. Studiile arată că un rezervor uriaș de rocă situat la aproape 3.000 de kilometri sub Africa perturbă generarea câmpului magnetic, provocând efectul de slăbire.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

NASA monitorizează activ Anomalia Atlanticului de Sud de mai bine de 5 ani, cu toate acestea, avertismentele privind dezvoltarea acesteia devin din ce în ce mai frecvente.

 

 

Tags: americaNASAsateliţi
Diverse