VIDEO – Republicanii lui Trump au dat buzna în comisia Congresului care-l anchetează pe preşedintele american

Publicat:

O audiere într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor a Congresului american a degenerat în haos miercuri după ce aleşi republicani, încurajaţi de preşedintele Donald Trump să lupte mai ferm împotriva eforturilor democraţilor de a-l destitui, au irupt într-o sală de înaltă securitate şi au întârziat mărturia unei martore cheie de la Pentagon, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Mai mult de 20 de republicani care nu era autorizaţi să asiste la audiere au dat buzna în încăperea unde Laura Cooper, responsabilă la Pentagon pentru Ucraina, Rusia şi Eurasia, urma să depună mărturie cu uşile închise în faţa unor aleşi democraţi şi republicani în ancheta pentru destituirea preşedintelui.


Citeşte şi: Trafic feroviar ÎNTRERUPT între Spania şi Franţa

Cooper urma să fie întrebată despre decizia lui Trump din acest an de a suspenda acordarea unui ajutor de 391 milioane de dolari către Ucraina aprobat de Congres.

Republicanii protestatari i-au acuzat pe democraţii care conduc ancheta de lipsă de transparenţă în acest demers.

O sursă de la faţa locului a declarat că republicanii şi-au adus telefoanele celulare în sala de audiere, chiar dacă prezenţa dispozitivelor electronice era interzisă.

După o confruntare dramatică cu cele trei comisii conduse de democraţi, republicanii au părăsit în cele din urmă sala, permiţându-i Laurei Cooper să-şi înceapă mărturia, cu întârziere de câteva ore.

Departamentul Apărării o instruise pe Laura Cooper, care fusese de acord în mod voluntar să depună mărturie, să nu se prezinte pentru depoziţie. Comisia pentru serviciile de informaţii i-a trimis însă o convocare miercuri dimineaţă, iar ea s-a conformat, a explicat un oficial implicat în anchetă.

Prin acţiunea de ‘desant’, aliaţii lui Trump au încercat să mute atenţia de la comportamentul preşedintelui spre ceea ce ei acuză ca fiind tactici incorecte ale democraţilor.

‘Poporul american are o voce în acest proces. Are dreptul să ştie. Ar trebui să fie la lumina zilei’, a declarat liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, pentru presă.

Deşi republicanii au acuzat o lipsă de transparenţă a anchetei, Constituţia oferă Camerei Reprezentanţilor o mare libertate în ce priveşte conducerea procesului de destituire şi stabilirea regulilor anchetei.

Citeşte şi: Gafă marca Trump: ‘Vom construi un zid în Colorado!’

‘Sunt groaznic de speriaţi. Încearcă să oprească această anchetă’, a declarat democratul Ted Lieu despre republicani. ‘Ei ştiu că vor fi furnizate mai multe fapte ce sunt absolut devastatoare pentru preşedintele Statelor Unite’, a mai spus el.

De partea cealaltă, preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii, democratul Adam Schiff, le-a spus reporterilor că martorii care se prezintă pentru depoziţii în anchetă au sfidat eforturile Casei Albe de a-i reduce la tăcere şi că ‘preşedintele le-a cerut acoliţilor săi din Congres să folosească orice mijloc pentru a încerca să le împiedice depoziţiile’. ‘Dar nu vor avea succes’, a adăugat el.

Luni, preşedintele Trump le-a declarat jurnaliştilor că ‘republicanii trebuie să devină mai duri şi să lupte’ împotriva destituirii sale cu democraţii care sunt ‘perverşi şi uniţi’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A ucis o femeie cu toporul. Ucigașul a fost condamnat la 18 ani de pușcărie

A ucis o femeie cu toporul. Ucigașul a fost condamnat la 18 ani de pușcărie Un bărbat din Edineț a fost condamnat la 18 ani...

Chinezii trec în ‘alt film’: Un sistem creier-pe-cip, compus dintr-un organoid cerebral şi un cip

Chinezii trec în 'alt film': Un sistem creier-pe-cip, compus dintr-un organoid cerebral şi un cip O echipă de oameni de ştiinţă chinezi a conceput un...

Ne așteaptă zile de foc! Alertă meteo în Moldova

Ne așteaptă zile de foc! Alertă meteo în Moldova În următoarele zile, ne așteaptă zile de foc. Meteorologii au emis o avertizare Cod galben...

Orban a ajuns la Moscova

Orban a ajuns la Moscova Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.