VIDEO – Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt

Publicat:

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt duminică dimineaţă expulzând o coloană de cenuşă care a ajuns la o înălţime de 1.000 de metri, a anunţat un reprezentant al agenţiei pentru situaţii de urgenţă, citat de DPA, potrivit agerpres.

Erupţia vulcanului s-a produs la ora locală 10:46 (3:46 GMT) şi a durat 155 de secunde, a declarat într-un comunicat Agus Wibowo, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă (BNPB).


Citește și : Trump a început controlul medical anual

Norul de materie vulcanică a fost purtat de vânt în direcţie vestică şi a răspândit un strat subţire de cenuşă peste unele zone ale localităţii Banyubiru Dukun, aflată în apropierea muntelui, a precizat Wibowo.

https://twitter.com/adinugrohoo32/status/1195998195190353920?s=20

https://twitter.com/idamhas/status/1195997678364020738?s=20

 

“Suprafaţa aflată pe o rază de trei kilometri în jurul craterului rămâne zonă de excluziune. Locuitorii sunt sfătuiţi să rămână precauţi din cauza riscurilor asociate cenuşii vulcanice, a norilor fierbinţi şi a erupţiilor explozive”, a adăugat Wibowo.

Merapi este unul dintre cei circa 127 de vulcani activi care punctează arhipelagul indonezian.

În luna octombrie, vulcanul Merapi din insula Java a erupt şi a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă până la înălţimea de 3 kilometri. Autorităţile au instituit cod portocaliu de atenţionare pentru aviaţie.

În ianuarie, Merapi a expulzat un râu de lavă care s-a scurs pe pantele sale pe o distanţă de aproape un kilometru şi jumătate.

În 2010, în urma unei erupţii puternice, 353 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 350.000 au fost evacuate din zonele afectate.

Vulcanul Merapi, cu o înălţime de 2.930 metri, este cel mai activ din Indonezia. Acesta se afla la circa 28 de kilometri nord de Yogyakarta, cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, iar mii de persoane trăiesc pe pantele acestui munte.

Citește și : Acord istoric pentru schimbarea Constituţiei din Chile: un referendum va avea loc în aprilie 2020

Merapi a erupt în mod regulat începând din 1948.

În 1930, o erupţie a acestui vulcan a lăsat în urmă 1.300 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: ‘În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată’

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: 'În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată' „În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată. Vom continua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.