Viena : Cordon uman luminos împotriva numirii unor “extremişti de dreapta” în posturi guvernamentale

Publicat:

Mai multe mii de persoane au format miercuri seară un cordon luminos în jurul cartierului ministerelor din Viena pentru a avertiza faţă de numirea unor “extremişti de dreapta” în posturi guvernamentale, la o lună după alegerile legislative din Austria, relatează agerpres .

Câştigătorul acestui scrutin, tânărul lider conservator Sebastian Kurz, s-a angajat în negocieri exclusive cu Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, extrema-dreaptă) pentru formarea unui guvern.


“Ministerele trebuie să fie strict rezervate persoanelor care nu au nici cea mai mică legătură cu extrema-dreaptă şi neonazismul”, au subliniat organizatorii acestei manifestaţii, un colectiv format mai ales din ONG-uri catolice şi evreieşti.

Citește și : Ungaria a reacţionat împotriva unui proiect american de finanţare a unei prese ‘obiective’

Ţinând lumânări, manifestanţii au format un lanţ uman în jurul cartierului Ballhausplatz din centrul Vienei, unde este sediul cancelariei şi Ministerelor de Interne şi al Afacerilor Externe, a căror conducere o revendică FPOe.

În ciuda eforturilor liderului său Heinz-Christian Strache de a-i îmbunătăţi imaginea, acest partid creat după război de către foşti nazişti încă se confruntă în mod regulat cu excesele rasiste şi antisemite ale unora dintre cadrele sale.

Presa austriacă a dezvăluit miercuri că un ales al FPOe pentru camera superioară a parlamentului, Andreas Bors, în vârstă de 28 de ani, a fost fotografiat cu zece ani în urmă făcând salutul nazist.

Prezentat pentru postul de vicecancelar, Strache, 48 de ani, a fost el însuşi acuzat de a fi frecventat cercuri neonaziste în trecut, o “prostie” din tinereţe, după cum consideră el.

Preşedintele republicii, Alexander Van der Bellen, ales în urmă cu un an contra unui candidat al FPOe, a subliniat că îşi va rezerva un drept de veto asupra numirilor guvernamentale.

Kurz a declarat că speră să formeze un guvern până la Crăciun. El a asigurat că o “toleranţă zero” faţă de antisemitism este o “condiţie prealabilă” pentru a face parte, precum şi “o orientare proeuropeană clară”.

În 2000, intrarea FPOe în guvernul cancelarului conservator Wolfgang Schüssel a provocat un seism în interiorul UE şi adoptarea de sancţiuni faţă de Viena.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.