X

Viena : Cordon uman luminos împotriva numirii unor “extremişti de dreapta” în posturi guvernamentale

Mai multe mii de persoane au format miercuri seară un cordon luminos în jurul cartierului ministerelor din Viena pentru a avertiza faţă de numirea unor “extremişti de dreapta” în posturi guvernamentale, la o lună după alegerile legislative din Austria, relatează agerpres .

Câştigătorul acestui scrutin, tânărul lider conservator Sebastian Kurz, s-a angajat în negocieri exclusive cu Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, extrema-dreaptă) pentru formarea unui guvern.

“Ministerele trebuie să fie strict rezervate persoanelor care nu au nici cea mai mică legătură cu extrema-dreaptă şi neonazismul”, au subliniat organizatorii acestei manifestaţii, un colectiv format mai ales din ONG-uri catolice şi evreieşti.

Citește și : Ungaria a reacţionat împotriva unui proiect american de finanţare a unei prese ‘obiective’

Ţinând lumânări, manifestanţii au format un lanţ uman în jurul cartierului Ballhausplatz din centrul Vienei, unde este sediul cancelariei şi Ministerelor de Interne şi al Afacerilor Externe, a căror conducere o revendică FPOe.

În ciuda eforturilor liderului său Heinz-Christian Strache de a-i îmbunătăţi imaginea, acest partid creat după război de către foşti nazişti încă se confruntă în mod regulat cu excesele rasiste şi antisemite ale unora dintre cadrele sale.

Presa austriacă a dezvăluit miercuri că un ales al FPOe pentru camera superioară a parlamentului, Andreas Bors, în vârstă de 28 de ani, a fost fotografiat cu zece ani în urmă făcând salutul nazist.

Prezentat pentru postul de vicecancelar, Strache, 48 de ani, a fost el însuşi acuzat de a fi frecventat cercuri neonaziste în trecut, o “prostie” din tinereţe, după cum consideră el.

Preşedintele republicii, Alexander Van der Bellen, ales în urmă cu un an contra unui candidat al FPOe, a subliniat că îşi va rezerva un drept de veto asupra numirilor guvernamentale.

Kurz a declarat că speră să formeze un guvern până la Crăciun. El a asigurat că o “toleranţă zero” faţă de antisemitism este o “condiţie prealabilă” pentru a face parte, precum şi “o orientare proeuropeană clară”.

În 2000, intrarea FPOe în guvernul cancelarului conservator Wolfgang Schüssel a provocat un seism în interiorul UE şi adoptarea de sancţiuni faţă de Viena.

Tags: Austriaextremişti de dreaptaONGPartidul Libertăţii din AustriaSebastian KurzViena
Categorii: Diaspora