‘Vieţaşii’ din câmpul muncii: Cu cât sunt ei renumeraţi

Publicat:

Condamnații pe viață, deținuți în Penitenciarul nr. 17 Rezina aleg să-și ispășească pedeapsa muncind sau învățând o meserie. Avantajul e vădit – și timpul trece mai ușor, și un ban câștigi.

Însă cel mai motivant este că dacă își îndeplinesc conștiincios obligațiile, pușcăriașii ar putea ajunge la rejudecarea cauzei și, deci, ar obține o șansă pentru liberate. Programul comun al Ministerului Justiție și Administrației Naționale a Penitenciarelor este aplicat pentru prima oară doar în raport cu persoanele condamnate pe viață, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.


Citeşte şi:Marea Neagră este dominată militar de Rusia, dar Occidentul o vrea în centrul strategiei NATO – Stiripesurse.md

Vitalie Cuiban, directorul adjunct al Penitenciarului nr. 17 Rezina: “Este pentru prima dată când au parte de așa o oportunitate, au primit-o foarte pozitiv și unul din motive a fost că i foarte mult timp petrec în celule și asta este o oportunitate de a ieși la muncă, sunt ocupați. Mulți dintre ei, dacă stau de un timp mai îndelungat au pierdut toate relațiile cu rudele și ei nu au o altă sursă de existență înafara de ceea ce le asigură statul. Adică ei pot să procure ceva de la magazinul penitenciarelor și pot să trimită la rude.”

Condamnații spun că astfel pot să-și ocupe timpul care în detenție trece foarte greu.

Cu banii câștigași, bărbații speră să acopere prejudiciul moral sau material părților vătămate, stabilit de instanță, dar pot și să pună ceva deoparte, pentru necesitățile personale.

Datorită acestui program, deținuții au o speranță și acest lucru e foarte important, spun responsabilii din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Natalia Andriuța, psiholog, Secția reintegrare socială, ANP: “Ei simt sprijinul și aportul nostru. Nu admitem ca în contextul penitenciar pedeapsa acestora să fie și mai dură. Ultima perioadă punem accent pe realizarea planului individual de executare a pedepsei, fiecare condamnat are un plan stabilit. Dacă planul sau programul este realizat, condamnatul are anumite beneficii chiar până la eliberarea condiționată, înainte de termen și iată ei depun efort.”

Miroslav Șendrea, șef Direcție industrie penitenciare, ANP: “Sectorul de producere care a fost deschis recent în cadrul Penitenciarului este un prim pas din pachetul de măsuri consemnate de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor. Deținuții confecționează articole de îmbrăcăminte și prin asta încercăm să motivăm și comunitatea economică din sectorul privat să vină și să aplice și să folosească munca deținuților.”

Citeşte şi: Peste 1120 de refugiați ucraineni și-au găsit loc de muncă în Moldova – Stiripesurse.md

Responsabilii își propun să extindă sectorul de producere din diferite ramuri. Miroslav Șendrea, șef Direcție industrie penitenciare, ANP: “Planificăm pentru perioadele următoare să extindem sectorul de producere, avem în plan să deschidem un sector de confecționare a articolelor din lemn. Paralel, Ministerul Justiției are un set de modificări legislative. Adică acordarea posibilităților de a face uz de legea achizițiilor publice. Salariul variază în funcție de normele de producție pe care le îndeplinește fiecare deținut în parte. În ultima perioadă ei primesc între 3500-4000, dar sunt și deținuți care au atins o cotă de 7000 de lei.”

În penitenciarul de la Rezina muncesc 22 de condamnați pe viață pentru infracțiuni grave și deosebit de grave.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creierul masculin se ‘micșorează’ ziua și se ‘resetează’ noaptea – studiu

Creierul masculin se 'micșorează' ziua și se 'resetează' noaptea - studiu Un studiu dezvăluie un fenomen surprinzător legat de creierul masculin: acesta își micșorează volumul...

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian

Regizorul spaniol Pedro Almodovar, recompensat cu premiul onorific la San Sebastian Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a declarat joi că a fost „emoţionat până la lacrimi”...

Johnny Depp, boicotat de presa internaţională la Festivalul de la San Sebastian

Johnny Depp, boicotat de presa internaţională la Festivalul de la San Sebastian Prezentarea la Festivalul de la San Sebastian a filmului lui Johnny Depp „Modi,...

Turcia și-a anulat participarea la un exercițiu NATO din Grecia

Turcia și-a anulat participarea la un exercițiu NATO din Grecia Ankara a insistat să nu depună planuri de zbor pentru avioanele sale de luptă la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.